Župani so leta 2015 zavrnili skoraj štirikrat dražjo naložbeno inačico. Nova naložba bo brez davka stala 7,8 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Župani so leta 2015 zavrnili skoraj štirikrat dražjo naložbeno inačico. Nova naložba bo brez davka stala 7,8 milijona evrov. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

Novomeški župan Gregor Macedoni je povedal, da je vodilna projektna družba CERO-DBK za izvedbo naložbe v Leskovcu pri Novem mestu pri SID banki najela posojilo za šest milijonov evrov. Milijon evrov bo zanjo prispevalo 10 dolenjskih in belokranjskih občin, razliko pa bo pokrila družba Cerod.

Podjetje CGP bo objekt začelo graditi avgusta, je zatrdil vršilec dolžnosti direktorja družbe CERO-DBK Gregor Vovko. Dela nameravajo končati oktobra prihodnje leto, obrat za mehansko in biološko obdelavo komunalnih odpadkov pa nato čaka še enoletno poskusno obratovanje.

Naložba ob gradnji obrata obsega še ureditev komunalne infrastrukture in zunanjo ureditev. To bo objekt s približno 5400 kvadratnimi metri, naložba pa vključuje tudi premično opremo in ureditev ekološkega otoka.

Dovolj za potrebe občin

Letna zmogljivost objekta bo 25.000 ton odpadkov, kar je dovolj za zdajšnje potrebe sodelujočih občin.

Macedoni je ob tem poudaril, da današnji podpis potrjuje pravilnost zavrnitve leta 2015 ustavljenega predimenzioniranega projekta Cerod 2, saj bodo občani za nov projekt prispevali 3,6-krat manj kot v primeru prvotno predvidene naložbe.

Pri projektu poleg Mestne občine Novo mesto sodelujejo še občine Dolenjske Toplice, Mirna Peč, Škocjan, Žužemberk, Straža, Šmarješke Toplice, Črnomelj, Metlika in Semič. Če bodo to namero potrdili šentjernejski svetniki, se bo projektu pridružila tudi občina Šentjernej.

Različne odločitve okoliških občin

Leskovško regijsko odlagališče ima največjo prosto zmogljivost odlagalnega polja v državi, z njegovo nadgradnjo pa bodo sodelujoče občine "veliko bolj avtonomno obvladovale ravnanje z odpadki in posledično zagotavljale nižje cene tovrstnih storitev za približno 90.000 občanov".

Projekt nadgradnje leskovškega odlagališča so prvotno zastavili skupaj z občinami v Posavju. Ker so tamkajšnje občine pozneje začele lastno obdelavo odpadkov, jih leskovška naložba ni zanimala, je še pojasnil Macedoni.

Zaradi neizkoriščenih kohezijskih sredstev pri prvotno predvidenem projektu gradnje obrata za mehansko in biološko obdelavo odpadkov Cerod 2 je prišlo tudi do tožbe posavskih županov, sodišče pa je nedavno presodilo, da Mestna občina Novo mesto ni dolžna plačati nekaj manj kot 5,7 milijona evrov terjane škode. Sodba je že pravnomočna.