Nekdanja županja Bernardka Krnc je na volitvah prejela dva glasova manj od njenega protikandidata Marjana Hribarja. Foto: BoBo
Nekdanja županja Bernardka Krnc je na volitvah prejela dva glasova manj od njenega protikandidata Marjana Hribarja. Foto: BoBo

Pravni zastopnik Krnčeve, odvetnik Damijan Gregorc, ki je pritožbo napovedal že ob Hribarjevem imenovanju, je sporočil, da so vložili pritožbo zoper sklep občinskega sveta o zavrnitvi pritožbe na poročilo občinske volilne komisije o izidu volitev in na odločitve komisije, ki so bile predmet izpodbijanja s pritožbo.

V pritožbi upravnemu sodišču uveljavljajo "smiselno enake razloge, kot smo jih v pritožbi na občinski svet, pri čemer jih razširjamo še z razlogi, ki se nanašajo na nezakonitost ravnanja občinskega sveta pri obravnavi pritožbe, vključno z nezakonito izključitvijo javnosti iz obravnave ter neskladnostjo izdanega sklepa občinskega sveta s poročilom mandatne komisije", je pojasnil. Odločitev o tem, kaj bo sledilo, če sodišče pritožbi ne bo ugodilo, bodo sprejeli pozneje, če do tega pride, je še zapisal Gregorc.

Hribar pritožbe Krnčeve ne želi posebej komentirati in bo počakal razsodbo. Je pa povedal, da so vsi občinski organi po njegovem mnenju opravili svoje delo in da temu na šmarješki občini "tudi sledijo". Občina Šmarješke Toplice ima sicer novega župana in se ukvarja z uresničevanjem vizije razvoja, je še dejal.

Poraz zaradi dveh glasov razlike
Županske volitve v Šmarjeških Toplicah so sicer po drugem krogu kazale na neodločen izid med Hribarjem in Krnčevo, kar bi zahtevalo žreb župana. Ker sta kandidata na delo volilnih odborov nato vložila ugovore, se je volilna komisija zaradi ugotovljenih nepravilnosti odločila za ponovitev volitev na volišču Bela Cerkev, v ponovnem postopku po Hribarjevi pritožbi in razsodbi upravnega sodišča pa odločila, da ponovitve županskih volitev v Beli Cerkvi ne bo.

Po presoji komisije je tako Hribar v drugem krogu volitev zmagal s 1017 glasovi, Krnčeva pa je zbrala 1015 glasov. Omenjeni izid so šmarješki svetniki kot zadnji v državi po jesenskih lokalnih in županskih volitvah potrdili 30. januarja. Krnčeva je sicer Občino Šmarješke Toplice vodila v zadnjih treh mandatih.