Novo mesto. Foto: BoBo
Novo mesto. Foto: BoBo

S pobudo za vzpostavitev dodatnega študijskega programa medicine v okviru novomeškega visokošolskega prostora so se lotili reševanja vsedržavnega pomanjkanja zdravnikov, je po podpisu povedal novomeški župan Gregor Macedoni.

Hkrati gre za nadgrajevanje prizadevanja za nadaljnji razvoj javnega visokega šolstva v Novem mestu, ki bi ob odobritvi omenjenega programa pomagalo pokriti potrebe po dodatnih zdravnikih na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju.

Z dodatnim novomeškim programom študija medicine bi razbremenili zdajšnja študijska programa medicine v Ljubljani in Mariboru. V Novem mestu so sicer s prostorsko umestitvijo univerzitetnega kampusa v Drgančevju in s tehnološkim parkom v Podbrezniku že zagotovili osnovne pogoje za razvoj območnega visokega šolstva, je opozoril Macedoni.

Nadgradnja študijskih programov

Da bi nova študijska smer pomembno nadgradila zdajšnje novomeške študijske programe na področju zdravstva, pa je dejala direktorica Splošne bolnišnice Novo mesto Milena Kramar Zupan.

Izkoristila bi tudi pomen in zmogljivosti te četrte največje bolnišnične ustanove v državi in Zdravstvenega doma Novo mesto kot ene največjih ustanov primarnega zdravstva v Sloveniji, je dodala Kramar Zupan.

Macedoni je še dodal, da bodo pobudo naslovili na ministrstvo za visoko šolstvo, ministrstvo za zdravje in Zdravniško zbornico Slovenije. Izrazil je tudi upanje, da bodo navedeni naslovniki novomeško pobudo podprli. Kramar Zupan pa je še dejala, da so pri tem zmerni optimisti.

Ustanovitev novomeške javne univerze?

Kot menijo na novomeški občini, bi bila uvedba omenjenega programa tudi pomemben steber pri nadaljevanju prizadevanj za ustanovitev javne univerze v Novem mestu, ki je eden ključnih projektov pri nadaljnjem razvoju tega "gospodarsko najprodornejšega" slovenskega območja.

Izjavo so poleg Macedonija in Kramar Zupan podpisali še predstavniki Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine, Zdravstvenega doma Novo mesto, novomeške Fakultete za informacijske študije, Javnega raziskovalnega zavoda Rudolfovo oz. novomeškega znanstveno-tehnološkega središča, novomeške Visoke šole za upravljanje podeželja Grm in novomeške Fakultete za industrijski inženiring.