Hiša, v kateri stanujejo varovanci zavoda Prizma Ponikve, stoji tik ob osnovni šoli in vrtcu. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Hiša, v kateri stanujejo varovanci zavoda Prizma Ponikve, stoji tik ob osnovni šoli in vrtcu. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

V samostojni enoti zavoda Prizma Ponikve v Sodražici njihovi varovanci, trenutno jih je tam sedem, že skoraj dve desetletji živijo povsem samostojno življenje ob pomoči strokovnih delavcev. "Počutje je zelo dobro, odlično. Pa tudi krajani Sodražice se mi zdi, da so zelo zadovoljni, ker menim, da če si ti dober do ljudi, so tudi oni do tebe," je za Televizijo Slovenija povedal Ivan Čampa, eden od varovancev zavoda.

Krajani Sodražice so varovance zavoda v svoj kraj sprejeli brez predsodkov. "Včasih pride tudi do kakšnih situacij, ko je potreben pogovor, ampak več kot to ni bilo nikoli," je dejal župan občine Sodražica Blaž Milevec, ki je ob tem dejal, da je kot župan zelo vesel, da so varovanci zavoda Prizma Ponikve prebivalci kraja, in dodal, da se z njim strinja večji del občanov.

Hiša, v kateri stanujejo, stoji tik ob osnovni šoli in vrtcu. "Ko imamo dan druženja treh generacij, tudi oni pripravijo svojo delavnico. Po navadi kaj likovno ustvarjajo, gospod Ivan je glasbeno nadarjen, potem pripravi kakšno točko s tega področja," je povedala ravnateljica osnovne šole v Sodražici Majda Kovačič Cimperman.

Da je zavod obogatitev majhnega kraja s 500 prebivalci, so prepričani tudi v matični enoti na Ponikvah. S krajani sodelujejo – z umetniškimi izdelki, ki jih izdelujejo varovanci, se udeležujejo prireditev, njihovo igrišče pa obiskujejo vaški otroci. "Ti otroci nas sprejemajo, sobivajo z nami in ti otroci se ne bodo nikoli obračali stran, ko bodo srečali nekoga, ki je nekoliko drugačen," je poudarila direktorica zavoda Prizma Ponikve Špela Selan.

Mrežo samostojnih enot še širijo, saj bi radi, da čim več varovancev, ki so tega sposobni, živi samostojno. Pred kratkim so v bližini kupili tudi hišo s štirimi stanovanji, dve sta že naseljeni.
Zaradi prometne nesreče, možganske kapi ali druge bolezni lahko vsak od nas v trenutku postane varovanec zavoda in tudi zato je pomembno, da jih družba vključuje, ne pa izključuje. Na Ponikvah so lahko marsikomu za zgled.

Življenje varovancev v zavodu Prizma Ponikve