Načrtovano je bilo, da bo v domu postelj za 50 starostnikov in v ločenem delu za 16 odraslih s cerebralno paralizo. Država naj bi za projekt namenila 7 milijonov evrov. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Načrtovano je bilo, da bo v domu postelj za 50 starostnikov in v ločenem delu za 16 odraslih s cerebralno paralizo. Država naj bi za projekt namenila 7 milijonov evrov. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Enormno stavbo so v Osilnici začeli graditi že leta 2004 z namenom postavitve doma starejših. Za to so porabili 1,5 milijona evrov, a še vedno ni končana. Veliko so si obetali od trenutne oblasti, ki jim je dokončanje obljubila, še vedno pa nimajo v roki ničesar oprijemljivega, je zaskrbljena županja Osilnice Alenka Kovač. "Čeprav se že oglašuje, koliko denarja je bilo namenjeno za dokončanje doma v Osilnici, v resnici ni namenjenega še niti centa," je opozorila.

Septembra so podpisali sporazum in po terminskem planu bi se projekt v Načrt razvojnih programov moral uvrstiti že januarja, a ga tam še vedno ni. To pomeni, da tudi zagotovljenega denarja ne. "Se nadejam čimprejšnje potrditve obeh ministrstev in vlade, da odpre ustrezen račun in se zagotovijo sredstva, da se zadeve dokončajo," pravi Zvone Čadež, vršilec dolžnosti generalnega direktorja URI-ja Soča.

Za odrasle s cerebralno paralizo je ta projekt ključnega pomena. Naša država namreč zelo dobro poskrbi za otroke s cerebralno paralizo, ko pa ti dosežejo starost 18 let, zanje programov ni več. Funkcioniranje pri tistih z najhujšimi okvarami začne nato počasi upadati, in če niso vključeni v fizioterapije in delovne terapije, je ta upad še hitrejši.

Dom starejših Osilnica bi pod svoje okrilje vzel Dom starejših občanov Ljubljana Šiška. "Kolikor sem seznanjen, so projektu naklonjeni in stojijo za vsemi predhodnimi obljubami," je o tem povedal direktor ljubljanskega doma Simon Strgar. Obe ministrstvi, za delo in zdravje, odgovarjata, da se trenutno izdeluje projektna in investicijska dokumentacija. Zakaj projekta še ni v Načrtu razvojnih programov, pa nam do zdaj še niso odgovorili.

V Osilnici zaskrbljeni: Bodo dobili dom starejših ali ne?