Gregor Macedoni, Simon Maljevac, Črtomir Remec. Foto: Stanovanjski sklad RS
Gregor Macedoni, Simon Maljevac, Črtomir Remec. Foto: Stanovanjski sklad RS

Stanovanjski sklad bo za naložbo prispeval 14,6 milijona evrov in novomeška občina 10,6 milijona evrov. Stanovanjski sklad bo v novih večstanovanjskih objektih zgradil 103 stanovanja in Mestna občina Novo mesto 81 stanovanj, s tem da bo njenih 22 stanovanjskih enot prilagojenih potrebam starejših stanovalcev, je navedel župan Gregor Macedoni.

Uporabno dovoljenje za novozgrajena stanovanja pričakujejo septembra prihodnje leto, predvidoma naj bi bil vseljiva leta 2025 ali morda še nekoliko prej, je dodal župan.
Minister Simon Maljevac je ocenil, da je to lokalno in državno pomemben projekt, ki je skladen z načrti ministrstva za solidarno prihodnost. Skupen cilj tako ministrstva kot stanovanjskega sklada pa je, da v državi do leta 2026 začnejo graditi 5000 stanovanj in da od tega leta naprej vzpostavijo sistem, ki bo letno sposoben zgraditi 3000 stanovanj.

Foto: Stanovanjski sklad RS
Foto: Stanovanjski sklad RS

Dodal je, da država pri gradnji stanovanj zadnjih 20 let tako rekoč ni finančno sodelovala in da se "letos to spreminja". Ministrstvo je namreč sestavilo popis morebitnih projektov in že zagotovilo potrebna sredstva za njihov začetek. Ob letošnjem proračunskem rebalansu bo za gradnjo dodatnih stanovanj v Sloveniji zagotovljenih 24 milijonov evrov, je še napovedal Maljevac.

Po podatkih direktorja Stanovanjskega sklada RS Črtomirja Remca bodo v Podbrezniku zgradili trajnostne in energetsko učinkovite bloke s štirimi nadstropji in pritličjem. Najemna stanovanja bodo enosobna, dvosobna, trisobna in štirisobna s površino od 38 do 80 kvadratnih metrov, je še dodal direktor stanovanjskega sklada.

Sklad bo zgradil tri večstanovanjske bloke s skupno podzemno etažo in zunanjo ureditvijo. Bloki bodo imeli 96 parkirnih mest, zagotovljenih v kletni etaži pod in med stavbami, 62 jih bo na dveh parkirnih ploščadih nad podzemno garažo, 28 za obiskovalce pa ob javni površini ob osrednji cestni zanki.

Vsakemu stanovanju bo pripadala shramba v stanovanju in zunanji prostor oz. balkon. Kolesarnice in servisni prostori bodo v kletnih etažah. Bloki bodo povezani z zunanjo ureditvijo na dveh ravneh oz. z otroškimi igrišči in zelenicami. Skladovih 11 stanovanj bo prilagojenih funkcionalno ali gibalno oviranim stanovalcem.

Stanovanj primanjkuje tudi v Novem mestu