Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Vodja projekta betonarne v Zalogu, ki naj bi jo želelo zgraditi eno od novomeških gradbenih podjetij, Ožbej Seničar je zatrdil, da betonarna naj ne bi bistveno vplivala na okolje in okolico. Popolnoma drugačnega mnenja pa so bili člani zaloške civilne iniciative Pod lipo in drugi krajani, ki so predlogu tega projekta izrekli odločen ne. Hkrati so poudarili, da so jih izučile izkušnje in dogodki ob ekološko vprašljivem požaru v podjetju Ekosistemi. Gre tudi za okolico, ki spada v zavarovano območje Nature 2000, in je hkrati arheološko zaščitena, so opozorili.

"Na prostor, ki je neprimeren za tovrstno dejavnost, se vnovič skuša vnesti dejavnost, ki je naravovarstveno vprašljiva," je ocenil predstavnik omenjene civilne iniciative Franc Plut. Gre tudi za vprašanje infrastrukturne ureditve same gospodarske cone in skozi to prizmo je naložba popolnoma zgrešena in nesprejemljiva, krajani in civilna iniciativa pa bodo storili vse, da jo preprečijo, je napovedal.

Plut je dejal, da krajane sicer navdaja bojazen, da gre pri predlogu projekta betonarne za tiho selitev te dejavnosti iz Novega mesta, kjer delujejo tri betonarne, in hkrati za pripravo nekaterih zasebnikov na gradnjo južnega kraka ceste tretje razvojne osi in zaslužek ob tej.

Na morebitni hrup, prah, vodne in druge možne izpuste v okolje je opozoril član civilne iniciative Matjaž Tisovec. Kot gradbenik je sicer izdelal analizo, po kateri bi betonarna prometno močno obremenila za težji tovorni promet nepripravljene lokalne ceste in te v kratkem obdobju tudi uničila.

Izračunal je tudi, da bilo pri osemurnem delavniku betonarne z zmogljivostjo 320 kubičnih metrov betona dnevno za prevoz gradiva in odvoz betonskih mešanic skozi vas dnevno treba opraviti skoraj 190 prevozov. To pomeni en prevoz na vsako poltretjo minuto, je še opozoril Tisovec.

Na občini umeščanju betonarne v občinske prostorske akte niso naklonjeni

Gre sicer šele za predlog neuradne pobude za umeščanja betonarne v občinske prostorske akte in za njihovo dopolnitev s kvalifikacijo te dejavnosti na določenih parcelah v Gospodarski coni Zalog. Na občini temu niso najbolj naklonjeni, če bo podana uradna pobuda, pa bodo o tej na koncu odločali občinski svetniki.

Civilno iniciativo Pod lipo so sicer ustanovili, da bo straškemu županu Dušanu Krštincu pomagala izpolniti njegove predvolilne obljube, je še pojasnil Plut.

Sredni posvet je pripravila straška občina. Občani lahko svoje pisne predloge in pripombe občinski upravi oddajo do konca meseca.