Foto: BoBo
Foto: BoBo

Semiška županja Polona Kambič je pretekli teden OŠ Belokranjskega odreda Semič pozvala k opustitvi vseh zaščitnih protikoronskih ukrepov. Menila je, da z njihovim spoštovanjem na šoli kršijo temeljne človekove pravice.

Pet članov semiškega občinskega sveta je nato od županje zahtevalo opravičilo in preklic izjav oz. pozivov k opuščanju ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. "Obsojamo njene izjave, ki niso primerne v času, ko skoraj ni več na razpolago bolnišničnih postelj za bolnike," so v pozivu županji poudarili svetniki.

Na zahtevo občinskih svetnikov pa sta odzvala tako županja kot tudi Gibanje za svobodno in zdravo življenje Bele krajine. Njegov apel je po županjinih navedbah vzbudil njeno "župansko in moralno odgovornost do občank in občanov v Občini Semič in v Beli krajini", da je poslala poziv, ki je vzbudil precej pozornosti in tudi ogorčenja v državi.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so ravnanje semiške županje označili za skrajno neodgovorno in škodljivo oziroma v trenutnih razmerah celo nevarno.

Minister za zdravje Janez Poklukar pa je izrazil pričakovanje, da "vsi, ki imamo javne funkcije in smo predstavniki nekih skupin, v teh trenutkih napravimo vse s svojim zgledom, da bomo najhitreje dosegli zadostno precepljenost in obvladali epidemije v družbi".

Kakšna je možnost odpoklica župana

Semiška županja pravi, da ščiti pred brezpravnim ravnanjem

Semiška županja je poziv svetnikov označila kot "osebno žaljiv, saj v njem prevladujeta osebna diskvalifikacija in subjektiven pogled".

"Kot dolgoletna županja sem namreč vedno nosila odgovornost za vsako svoje delovanje in izjavljanje. In to se tudi zdaj ni v ničemer spremenilo, saj so moje izjave vedno na strani veljavne zakonodaje ter varovanja zakonitih pravic občank in občanov," je pojasnila.

V odgovoru pa je poudarila, da si šteje za svojo "poklicno oziroma profesionalno dolžnost, da vse občanke in občane ter vse naše otroke zaščiti pred brezpravnim ravnanjem, ki ga našim osnovnim šolam narekuje režimska politika". "Verjamem namreč, da naša ravnateljica, ki je doslej zgledno in zakonito vodila vzgojno-izobraževalni proces, česa takšnega ne bi nikoli uvedla in izvajala samodejno. Zato sem ji kot županja dolžna nuditi vso podporo, da bo lahko avtonomni šolski prostor učinkovito zavarovala pred vsakršnim posegom v integriteto otok in kršenjem otrokovih pravic," je zapisala.

"Nisem presojevalka zdravstvenih ukrepov, ampak s položaja, ki ga zasedam, zgolj političnih, kadar ti nimajo pravne podlage, povrhu pa še otežujejo naša življenja," je dodala in omenjene svetnike pozvala, da se "ogradijo od kakršne koli politizacije v časih, ko ljudje po nepotrebnem umirajo, tudi zato, ker ne dobijo pravočasne zdravniške oskrbe, ko so otroci izpostavljeni psihičnim stiskam, ko so starši nemočno podvrženi kolesju režima, ki nima in ne zmore dati nobenih odgovorov na naša osnovna vprašanja, ki jih zastavljamo že drugo leto zapored". "A za ignoranco državljank in državljanov ni nikoli nobenega opravičila. Če se mora kdo komu opravičiti, je opravičilo ljudem dolžna dati država in v njenem imenu predvsem vlada. Opravičiti in oddolžiti bi se morala za škodo, povzročeno otrokom in starostnikom, za širjenje nepotrebnega strahu prek medijev, za nedostopnost preizkušeno učinkovitih zdravil, za pogojevanje naših pravic in svobode s cepljenjem in še za marsikaj," je še navedla.

V koordinacijskem odboru Gibanja za svobodno in zdravo življenje Bele krajine pa so v pismu zapisali, da je zahteva po opravičilu in preklicu izjav županje neprimerna in moralno sporna, gledano s širše perspektive pa celo nevarna, saj naj bi s pozivom županji kršili 41. člen ustave (svoboda vesti).

Županjin poziv še dviga prah