Foto: Reuters
Foto: Reuters

"V teh težkih časih ni pomembno, ali je v zakonu zapisano, kako moramo ravnati. Pomembno je, da se čim bolj izolira virus, da je čim manj težkih bolezenskih potekov in smrti," izpostavljajo svetniki Sonja Klemenc Križan, Anton Križe, Damir Stare (vsi trije SDS), Urška Banovec (NSi) in Dina Šmalc (Ni nam vseeno). Kot so poudarili, njene izjave niso primerne, sploh v času, ko zmanjkuje bolnišničnih postelj, ko Sloveniji z medicinskim kadrom pomagajo sosednje države ter ko znanstvena in medicinska sfera opozarjata na težko zdravstveno situacijo.

"Zelo pomembno je, da vsi ravnamo tako, da preprečimo širjenje virusa, da se zavedamo težke zdravstvene situacije in spoštujemo ukrepe, ki so nujni za zajezitev virusa. Spoštujmo navodila zdravnikov," je pozvala peterica svetnikov in dodala, da se moramo vsi vesti odgovorno, zase in za širšo družbo. Izjave županje po njihovem mnenju v semiško skupnost ne sodijo. "Zahtevamo, da županja prevzame odgovornost za izjave, da jih prekliče in se opraviči, ne samo občanom občine Semič, ampak vsem, ki so prizadeti zaradi njenih izjav," so jasni.

Semiška županja šolo pozvala k opustitvi ukrepov. Koritnik: Ne bi smela več opravljati funkcije.

Lokalno šolo pozvala k opustitvi ukrepov

Semiška županja Polona Kambič je pred dnevi OŠ Belokranjskega odreda Semič pozvala k opustitvi vseh ukrepov. V pismu trenutni ravnateljici semiške šole Andreji Miketič in prihodnjemu ravnatelju Tomažu Pavlakoviču je zapisala, da epidemiološki odloki vlade niso veljavni, saj da je lahko podlaga za neposredno poseganje v človekove pravice le zakon, ki pa ga ni.

Na županjine izjave se je v petek odzval tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik in dejal, da Kambič "ne more oz. ne bi smela več opravljati svoje funkcije". Napovedal je, da bo inšpektorat za javni sektor po prijavi, ki jo je prejel, na občini v kratkem izvedel inšpekcijski nadzor nad spoštovanjem ukrepov.