"Državljani prvega reda, Ljubljančani, so tako na toplem, ljubljanski župan se znebi nevarnega odpadka, država pa ne stori prav ničesar, da bi enkrat dokončno preprečila zastrupljanje moravških ljudi, saj so to državljani drugega reda," je bil v javnem pismu oster moravški župan. Foto: BoBo

Kot je v torek dejal župan Ljubljane Zoran Janković, se skoraj polovica stanovanj v prestolnici ogreva prek sistema daljinskega ogrevanja, zadostne so tudi zaloge plina in premoga, ki ga je na zalogi za več kot mesec dni rabe. Ob tem je na poti tudi ladja s 145.000 tonami premoga iz Indonezije, januarja pa prihaja nova ladja z enako količino, je dejal Janković.

Na Jankovićeve navedbe glede uvoza premoga se je odzval župan občine Moravče Milan Balažic, ki je v sporočilu za javnost zapisal, da najostreje protestira proti načrtu, ki ga je označil za brezsramnega. "Prebivalci naše prestolnice morajo vedeti, da se pozimi grejejo na račun uničevanja Moravške doline in zdravja njenih ljudi," opozarja Balažic, ki ob tem pojasnjuje, da se elektrofiltrski pepel, ki ostane od gorenja premoga, iz Ljubljane odvaža v Moravče na deponijo podjetja Termit.

Sorodna novica Janković: Ljubljana bo pozimi na toplem

Vsako leto se po navedbah moravškega župana tako zakoplje vsaj 6500 ton tega pepela, ki je rakotvoren in nizko radioaktiven, tvorijo pa ga strupene težke kovine. "Te snovi se skupaj z dežjem izcejajo v površinske vode, izpirajo v podtalnico, zastrupljajo tla, se v obliki nanodelcev širijo po zračnem prostoru. Zaradi vsega tega se vsako leto bolj uničujejo ena najlepših predalpskih dolin, njena narava in živali. Predvsem pa za rakom zbolevajo ljudje, ki živijo v neposredni bližini deponije," je zapisal.

Balažic je bil kritičen tudi do države, ki po njegovih besedah "ne stori prav ničesar, da bi enkrat dokončno preprečila zastrupljanje moravških ljudi". Ob tem je inšpekcijske službe označil za neučinkovite, sodiščem pa je očital, da so "nesposobna soditi v razumnem roku". "Ljubljanskega župana Jankovića obveščam, da imamo njegovega neodgovornega delovanja Moravčani dovolj," je zapisal Balažic in napovedal, da bo pravico iskal na ustreznih evropskih sodiščih.