Foto: BoBo
Foto: BoBo

Pri reševanju te problematike v dolini zato pričakujejo tudi pomoč države, ki pa tudi do letošnje sezone še vedno ni uspela vzpostaviti prometnega režima v dolino Vrata, medtem ko je občina parkirišče v Mojstrani že zgradila.

Začasna parkirišča, ki so burila duhove letos spomladi, so zdaj pod budnim očesom stroke, kot pravi kranjskogorska županja Henrika Zupan, v glavnem povsem odstranjena: "Parkirišča so dejansko vzpostavljena v prvotno stanje, dejansko je obljuba organizatorja izpolnjena."

Prav svetovno prvenstvo je še enkrat več pokazalo, kako pereča je problematika mirujočega prometa v dolini. Že nekaj časa živi ideja o izgradnji parkirne hiše v centru Kranjske Gore, pri tem pa gre za projekt, pravi županja, ki še terja nekaj odgovorov. V vsakem primeru pa bo to projekt, ki ga ne bo zmogla sama občina.

"Mi se bomo potrudili, da pridobimo gradbeno dovoljenje. Sama naložba pa je dejansko potem vprašanje sodelovanja s partnerji," je pojasnila županja. Boljša rešitev bi bila po njenem mnenju izgradnja centralnega parkirišča nekje pred vstopom v dolino: "Mogoče se bomo pogovorili skupaj z občino Jesenice. Treba je najti neko zemljišče, mogoče degradirano zemljišče. Treba je pogledati, ali prostorski načrti to dopuščajo."

To za zdaj še ostaja izziv, niso pa težava le velika tekmovanja, pravi načelnik policijske postaje Kranjska Gora Damjan Lepoša. Ob lepih koncih tedna v dolino prihaja "tudi veliko dnevnih gostov, ki dejansko nimajo kje parkirati. Vsi smo bolj sproščeni, vsi bi parkirali, če greš v nek lokal, pred vrati, če greš na smučišče, pri žičnici in to je težava. Mislim, da je edina možnost, da se naredi nekje prostor, kjer bodo ljudje parkirali in se jih potem razvozi okoli."

Manj težav bo s parkiranjem to poletje v Mojstrani, čeprav parkirišče, zgrajeno v sklopu projekta usmerjanja prometa v dolino Vrat, še ne bo povsem odigralo svoje vloge, saj država še vedno ni uspela doreči prometnega režima.

"Parkirišče ima pridobljeno uporabno dovoljenje. Na zadnji seji je bila določena tudi višina parkirnine, tako da se parkirišče začne uporabljati," pravi županja.

Parkirišče bo torej namenjeno vsem obiskovalcev, dokler država ne uspe izpolniti še svojega dela obljube, s katero želijo preprečiti, da bi bilo v dolini Vrata preveč avtomobilov.

"Občina tukaj sodeluje. Moram reči, da imamo intenzivna sestankovanja, mi se trudimo, da ne glede na to, če bo zapornica postavljena morda konec sezone, da se zapornica postavi, ker če ustavimo zadevo zdaj, bomo drugo leto v enaki situaciji, kot smo zdaj," dodaja.

Sicer pa bo občina tudi letos poskrbela za še bogatejšo ponudbo javnih prevozov, pravi Matjaž Podlipnik. Tako tudi letos uvajajo turistični avtobus: "Ki bo vozil iz Planice do Mojstrane, obenem pa bomo vozne rede prilagodili brezplačnim avtobusom, ki pa bodo vozili v Vrata. Vozni redi bodo prilagojeni tudi redni liniji Ljubljana-Rateče, tako da se bodo obiskovalci, ki prihajajo iz Slovenije z avtobusom, lahko mirno v Mojstrani ali na Dovjem preselili na turistični avtobus."

In se torej brez slabe volje ob iskanju prostega parkirišča prepeljali na želeni cilj.