Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Predstavniki ministrstva za zdravje so se srečali s predstavniki občin Kamnik in Komenda ter ZD-ja Kamnik glede načrtovane reorganizacije nujne medicinske pomoči (NMP). Kot je po srečanju v izjavi za medije pojasnil državni sekretar na ministrstvu Denis Kordež, ministrstvo vsebino novega pravilnika že pripravlja. Želijo si, da bi bil sprejet in v veljavi do letošnjega poletja. "Sprejemanje vseh podzakonskih aktov pač ni najhitrejši in najpreprostejši projekt, vsekakor pa bodo kolegi iz Kamnika tudi lahko vključeni in bodo spremljali napredek, tako kot smo se danes na sestanku tudi dogovorili," je zagotovil.

Nasprotovanje spremembam je bilo v Kamniku in Komendi izraženo ob nedavnem sprejetju vladne uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja za leto 2024, v katerih je predvidenih 15 satelitskih urgentnih centrov, med njimi pa ni Zdravstvenega doma (ZD) Kamnik. Predstavniki tamkajšnje lokalne skupnosti so zato izražali skrb, da bi se čez čas NMP ohranil le v satelitskih centrih, v drugih zdravstvenih domovih, torej tudi v ZD-ju Kamnik, pa bi jo ukinili, čemur so nasprotovali.

Sorodna novica Protest pred kamniškim zdravstvenim domom: "Urgence ne damo"

"Dobili smo zagotovila, da nujna medicinska pomoč z zdravnikom ostane tudi po prenehanju te uredbe," je po sestanku dejal direktor ZD-ja Kamnik Sašo Rebolj. Pozdravil je tudi napovedane spremembe pravilnika o NMP-ju, saj iz trenutno veljavnega pravilnika, sprejetega v letu 2015, ni razvidno, v katero smer bo šel razvoj NMP-ja na območju Kamnika.

S sestankom sta bila zadovoljna tudi župan Kamnika Matej Slapar in župan Komende Jurij Kern. Slapar je poudaril, da mreža NMP na območju Kamnika deluje vrhunsko. Kern pa se je zahvalil ministrstvu, da je poslušalo želje in pričakovanja občanov.

Prehod na srečevalni sistem

V ZD-ju Kamnik bo za zdaj, kot je predvidela že uredba za leto 2024, služba NMP delovala tako kot doslej. Je pa v letošnjem letu predviden prehod na tako imenovani srečevalni sistem. Če so doslej v primeru intervencije na teren odhajala reševalna vozila z zdravnikom, diplomiranim zdravstvenikom oziroma medicinsko sestro in srednjo medicinsko sestro oziroma zdravstvenim tehnikom, bosta po novem v primeru intervencije na teren odpeljali eno ali po potrebi dve vozili.

Predvideno je, da nujno reševalno vozilo z diplomiranim zdravstvenikom in zdravstvenim tehnikom iz zdravstvenega doma odpelje v roku od ene do dveh minut po aktivaciji. Zdravnik pa se bo intervenciji po potrebi priključil pozneje, v tako imenovanem vozilu urgentnega zdravnika, kjer ga bo spremljal diplomirani zdravstvenik.

Za spremembo so se zavzemali

Kljub nekaterim očitkom glede uvajanja vozila urgentnega zdravnika, ki so bili izrečeni na torkovi nujni seji odbora DZ-ja za zdravstvo, sklicani na zahtevo NSi-ja, je Rebolj poudaril, da se mu uvajanje vozil urgentnih zdravnikov kot predstavniku stroke nikoli ni zdelo problematično, pač pa so se za to spremembo zavzemali. "Naša glavna dilema je bila v tem, ali je to bombonček za eno leto ali to vendarle napoveduje (...) neko prepoznano smer, v katero naj bi šla nujna medicinska pomoč," je poudaril.

Na vprašanje, ali torej ne vidi težave v tem, da ZD Kamnik ni uvrščen na seznam predvidenih satelitskih urgentnih centrov, je Rebolj odgovoril, da je bila njihova primarna skrb zagotoviti, da NMP z neprekinjeno prisotnostjo zdravnika dolgoročno ostane v Kamniku.

Kordež je povedal, da bodo podobne sestanke na ministrstvu organizirali tudi v primeru morebitnih težav ali dilem v drugih lokalnih okoljih. "Kot smo že napovedovali v samem začetku našega mandata in tudi ob vseh predstavitvah, v koraku, ki zdaj sledi, pristopamo regionalno, zajeli bomo torej vse regionalne specifike, poslušali vse deležnike in s skupnimi močmi potem našli uspešne rešitve," je napovedal.

Rešitev kamniške urgence