Milan Balažic je odredbo sprejel na podlagi 65. člena zakona o lokalni samoupravi ter 41. in 45. člena statuta Občine Moravče. Foto: BoBo
Milan Balažic je odredbo sprejel na podlagi 65. člena zakona o lokalni samoupravi ter 41. in 45. člena statuta Občine Moravče. Foto: BoBo

V Moravčah so tako prepovedani tudi treningi, za fizične osebe je zaprta stavba občine, prepovedano je obratovanje notranjih prostorov v lokalih in odrejeno obvezno nošenje mask v vseh zaprtih javnih prostorih.

Sorodna novica Okužba v dveh vrtcih in še ena v mariborskem zdravstvenem domu

V zadnjem tednu so v Moravčah po podatkih sledilnika za covid-19 potrdili tri primere okužb, kar je glede na število prebivalcev več kot v Ljubljani.

"V prvem valu smo imeli dva primera. Takoj smo ukrepali, uvedli malo strožje ukrepe in tako vso epidemijo ostali na tej številki," je dejal Balažic. Izkušnja iz prvega vala je zanj dokaz, da je vredno na začetku ukrepati bolj poostreno, potem pa ukrepe sproščati ali stopnjevati glede na stanje.

Odzivi mešani, z župnikom se še dogovarjata

Po županovih besedah so odzivi prebivalcev na odredbo mešani. "Po eni strani niso navdušeni, ker to pomeni omejevanje svoboščin in običajnega življenja, po drugi strani pa se mi zdi, da velika večina razume, da je to nujno, saj tako delujemo samozaščitno," je povedal.

O prepovedi maš pogovori še potekajo, pa pravi moravški župnik Kancijan Čižman. Z županom sta se strinjala, da je skrb za zdravje na prvem mestu, da pa bi maše ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov in v skladu z navodili Slovenske škofovske konference vendarle lahko potekale.

Sorodna novica Čeprav bo Hrvaška od sobote na rumenem seznamu, Slovencem ni treba domov

Kacin razume skrb ljudi

Balažic je sicer prepričan, da so župani dolžni ukrepati, ko se kakšno žarišče pojavi na območju občine. Župani morajo po njegovih besedah poznati stanje na lokalni ravni, zato se tudi lažje odzovejo na dogajanje na terenu.

Njegovih odločitev pa vladni govorec Jelko Kacin na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede okužb z novim koronavirusom ni jasno komentiral. Vlada pričakuje, da bodo zadnji ukrepi obrodili sadove in posameznim županom ne bo treba ukrepati. "A če se na njihovem ozemlju res dogajajo taka druženja, razumemo skrb ljudi," je še dodal.

V Odmevih Televizije Slovenija pa je minister za zdravje Tomaž Gantar poudaril, da župan ne more kar tako razglasiti karantene. "Delamo vse po priporočilih NIJZ-ja in epidemiologov. To so strokovne odločitve. Ukrepanje na lastno pest ni smiselno, lahko je tudi napačno."