Foto: Radio Koper/Nataša Uršič
Foto: Radio Koper/Nataša Uršič

"Najbolj kritične razmere so na področju zdravstvene nege. Govorimo o medicinskih sestrah, bolničarkah. Prav tako je kriza v kuhinji, ne dobimo nobenega kuharja," je na vprašanje, katerega kadra najbolj primanjkuje, odgovoril direktor Doma upokojencev Nova Gorica Bojan Stante. Kot je dejal, je samo letos na mizo dobil štiri odpovedi. "Odhajajo v trgovske centre, odhajajo ven iz svojega poklica, ker preprosto dobijo boljše plačilo in boljše pogoje," je pojasnil glavni vzrok za odliv kara.

Bolničarka Rosana Soldat v novogoriškem domu skrbi za nego in hranjenje stanovalcev. To pomeni večkratno dvigovanje varovancev pri kopanju in hranjenju. "Plača je zelo nizka. Približno 25 let opravljam to delo in imam 5, 6 evrov nad minimalno plačo," je povedala. Kadrovska stiska je tudi v kuhinji. "Veliko je dela, primanjkuje kadra, še odnosi se slabšajo, ker se podcenjuje delovna sila," je za Radio Slovenija povedala ena od zaposlenih.

Težko delo povzroča bolniške odsotnosti, kar pomeni za ostale zaposlene še večjo obremenitev. To je začarani krog, pove Stante. "Temeljno vprašanje je, kako naj bi izvajali storitve novega zakona o dolgotrajni oskrbi ob tem, da nimamo kadra," je opozoril.

Na Primorskem je že dlje časa zgrajen nov dom v Pivki, ki ga zaradi kadrovskih težav ne morejo odpreti. V Idriji so zaradi pomanjkanja delavcev pred časom morali zapreti dva oddelka. Zdaj sta odprta, delavce so dobili v tujini.