Podjetje Inde se nahaja na južnem delu industrijske cone Anhovo. Foto: Salonit Anhovo
Podjetje Inde se nahaja na južnem delu industrijske cone Anhovo. Foto: Salonit Anhovo

Da je lesna proizvodnja v podjetju Inde neskladna z zakonodajo, prebivalci Anhovega opozarjajo že dalj časa. Dosegli so, da je inšpekcija podjetju večkrat odredila prekinitev proizvodnje, zadnjič julija letos. Ker jim v odločbenem roku ni uspelo pridobiti uporabnega dovoljenja za stavbo, kjer poteka proizvodnja, niti jim ni uspelo doseči podaljšanja roka, so morali proizvodnjo začasno prekiniti, je pojasnil direktor Indeja Sandi Bačar.

Podjetje Inde je invalidsko podjetje s 53 zaposlenimi, od tega je 31 invalidov. Sedem jih je delalo v lesnem obratu, kjer so izdelovali izključno lesene palete brez uporabe kakršnih koli nevarnih snovi, je zagotovil Bačar. Zdaj so jih prerazporedili na druga delovna mesta in tako bo ostalo tudi, če lesnega obrata ne bodo znova zagnali.

Za prostore, v katerih je potekala lesna proizvodnja, podjetje nima uporabnega dovoljenja. Stavba po Bačarjevih zagotovilih izpolnjuje vse druge normative in pogoje za tovrstno proizvodnjo, ki tu poteka že vsaj od leta 1991, je povedal.

Prebivalci Anhovega so konec avgusta letos znova opozorili na lesni prah, ki naj bi izhajal iz proizvodnje, zaskrbljeni so bili tudi zaradi sežiganja lesnih ostankov. Bačar je v zvezi s tem dejal, da ostanek res sežigajo, vendar pri tem spoštujejo normative.