V Športnem centru Hit svoje tekme igrajo tudi rokometašice RK Šempeter - Vrtojba, ki nastopajo v 1. B ligi. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
V Športnem centru Hit svoje tekme igrajo tudi rokometašice RK Šempeter - Vrtojba, ki nastopajo v 1. B ligi. Foto: MMC RTV SLO/M. R.

Nadzorni svet Hita je o prodaji omenjenega centra odločal v četrtek popoldne in dal soglasje k prodaji, dogajanje pa je v zadnjih dneh dvignilo veliko prahu.

Morebitna izguba edine tako velike športne dvorane na Goriškem, v kateri je nekoč del treningov opravljala tudi Tina Maze, je na noge dvignila številna športna društva, športnike in župane. Oblikovali so tudi civilno pobudo, ki poskuša prodajo preprečiti, Hitu pa očita, da premalo vlaga v domače okolje.

Hit sicer skupaj prodaja osem nepremičnin, ki jih ne uporablja za osnovno dejavnost. K oddaji ponudb za njihov nakup je interesente povabil maja. Med njimi je tudi športni center v Šempetru pri Gorici, ki so ga v kompleksu nekdanje tovarne Cimos odprli leta 1997. Dnevno ga uporablja več sto ljudi. Poleg športnih v njem prirejajo tudi druge množične prireditve, med drugim koncerte in razstave.

Vsaj pet let teh prostorov ne potrebujejo
Kot so potrdili na dopoldanski novinarski konferenci, je najboljšo ponudbo za nakup vložilo podjetje Intra Lighting, ki se ukvarja s proizvodnjo svetil, oziroma njegov solastnik Marino Furlan. Za nakup nepremičnine (športna dvorana je samo en njen del in meri približno 6.700 kvadratnih metrov) je po lastnih besedah ponudil 5.870.000 evrov z vključenim DDV-jem.

Furlan je zagotovil, da bo vsaj še naslednjih pet let dvorana namenjena športni dejavnosti, saj je podjetje kratkoročno ne potrebuje in je v tem času ne namerava uporabljati za proizvodnjo, kot se je sprva napovedovalo. Intra Lighting ima v načrtu širitev podjetja in išče nujno potreben prostor. Če ne bi kupili Hitove nepremičnine, bi šli v investicijo čez mejo v Štandrežu.

Prodaja Hitovega športnega centra v Šempetru
Na novinarski konferenci so sodelovali solastnik podjetja Intra Lighting Marino Furlan, predsednik uprave Hita Tomaž Repinc, župan mestne občine Nova Gorica Klemen Miklavič in župan občine Šempeter - Vrtojba Milan Turk. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Na novinarski konferenci so sodelovali solastnik podjetja Intra Lighting Marino Furlan, predsednik uprave Hita Tomaž Repinc, župan mestne občine Nova Gorica Klemen Miklavič in župan občine Šempeter - Vrtojba Milan Turk. Foto: MMC RTV SLO/M. R.

Miklavič: Izhodišče za iskanje trajne rešitve
Občini Šempeter - Vrtojba in Nova Gorica si bosta skupaj s sosednjimi občinami prizadevali odkupiti prostore športnega centra in najti primeren način upravljanja, a za zdaj še ni jasno, kako bosta to izvedli. K sodelovanju bodo poskušali privabiti tudi zasebnike.

"Športnega centra sami ne želimo upravljati, za vse druge predloge občin pa smo odprti: ali bo to najem, dolgoročni najem z odkupno klavzulo, lizing, kredit ... Upam, da bodo župani naredili res pravo dvorano, tako kot se šika," je poudaril Furlan.

"To je izhodišče za iskanje rešitve, ki bo trajna. Raziskati bo treba pravne podlage za vsako od možnosti, ki so se pokazale, in poiskati politično podporo v koaliciji in mestnem svetu. Naši pravniki in finančniki so na delu. Nekaj opcij je na mizi, nekaj je tudi pravnih ovir. Upoštevati je treba tudi, da stavba ni v najboljšem stanju, v zadnjih 15 letih je bilo vanjo vloženo zelo malo," je povedal novogoriški župan Klemen Miklavič.

"Neodgovorno bi bilo, da ob prodaji ne bi stopili skupaj in pozvali k iskanju rešitve. Stopili smo v partnerski razgovor z vsemi vpletenimi, še posebej po pozivu občine Šempeter - Vrtojba, da se ne more sama ukvarjati s tako veliko investicijo. Dvorana presega potrebe ene občine in je regijskega pomena. Pozdravljamo tudi vse pobude občanov, ki so zelo pohvalne. Športna infrastruktura je nujno potrebna za razvoj športnega turizma. Ta je ena temeljnih vizij gospodarskega razvoja naše občine," je dodal Miklavič.

"Glede na proračunske zmožnosti novega objekta s približno takšno površino sami ne bi mogli postaviti še več deset let. Za gradnjo nove telovadnice je treba odšteti približno 1.000 evrov na kvadratni meter," je pojasnil župan občine Šempeter - Vrtojba Milan Turk.

Večnamensko športno dvorano, kjer se lahko prirejajo tekme v ekipnih športih, in atletsko dvorano bodo tako športniki lahko še naprej uporabljali. Poslavlja pa se tretji del športnega centra z dvema pokritima teniškima igriščema.

Dveh pokritih teniških igrišč v Športnem centru Hit v prihodnje ne bo več. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Dveh pokritih teniških igrišč v Športnem centru Hit v prihodnje ne bo več. Foto: MMC RTV SLO/M. R.

Repinc: Hit ne rešuje rdečih številk
Kot so na začetku tedna za TV Slovenija uradno sporočili iz Hita, je imelo podjetje v zadnjih desetih letih s tem objektom več kot 1.600.000 evrov izgube.

"Hit posluje pozitivno in ni v rdečih številkah. Nepremičnin ne prodaja, da bi reševal rdeče številke. Naš dolg je padel na najmanjšo vrednost v zadnjih desetih letih. Hit prodaja nepremičnine, ker vidi v tem poslovno priložnost. Območje, na katerem stoji športni center, je industrijsko območje in ne turistično območje. Zato družba Hit tam ne vidi razvoja. Lahko bi tudi trdili, da s tem, ker ostaja lastnik, zavira razvoj tega območja. Zato smo videli priložnost, da se ta nepremičnina proda," je na novinarski konferenci razložil predsednik uprave Hita Tomaž Repinc.

Neuradno so za nakup športnega centra prejeli še dve ponudbi, kdo sta bila druga dva interesenta, pa v Hitu niso želeli izdati.

Hit prodaja športni center