Goriško
Gasilci skrbijo za oskrbo z vodo. Foto: Mojca Dumančič
Ko vodo iz gasilske cisterne pretočijo v hišni vodohran in vodnjak, je na vrsti popis. Foto: Mojca Dumančič
Ko vodo iz gasilske cisterne pretočijo v hišni vodohran in vodnjak, je na vrsti popis. Foto: Mojca Dumančič
VIDEO
Gasilci vozijo pitno vodo...

Dodaj v

"Ko pride rdeč tovornjak, vemo, da žeje pri nas ne bo več"

Gasilci gasijo žejo na planoti
7. avgust 2018 ob 19:31
Nova Gorica - MMC RTV SLO

Kar nekaj vasi in zaselkov na Trnovsko-Banjški planoti je še vedno brez vodovoda. Edina rešitev so torej gasilske cisterne – tako za domačine kot za pašno živino. Novogoriška občina subvencionira gasilske prevoze, v povprečju jih je na leto več kot sto.

S polno cisterno – sedem kubičnih metrov vode smo tovorili – smo se skupaj s starosto čepovanskih gasilcev, Brankom Povšičem, po ozki in strmi cesti prebijali do zaselka Vrate. Tam so nas res 'željno' in 'žejno' čakali ... Mladen Gavrič je bil 'rdečega' obiska vesel: "Res imamo krasne gasilce tu zgoraj pri nas. Ko pride rdeč tovornjak, vemo, da žeje pri nas ne bo več … Še posebej moram pohvaliti Branka – takoj ko ga pokličeš, je pripravljen za akcijo."

Vodovod le 'mokre sanje'
V teh odročnih zaselkih na Čepovanski planoti so res odvisni samo od neba (beri: dežja) in od gasilcev. Pri hišah zbirajo kapnico, toda v sušnih mesecih tudi ta presahne. O vodovodu pa lahko le sanjajo. Mladen Gavrič: "Ne, tu pri nas še dolgo ne bo vodovoda. Od glavnega voda smo oddaljeni več kot štiri kilometre. Za traso pa bi morali kopati skozi skale, kamenje … In to strmo v breg … Premalo nas še vztraja tu zgoraj, da bi za nas potegnili vodovodne cevi skozi ta zahteven kraški teren. Lahko je tistim v ravnini, v pesku in rahli zemlji. Pri nas pa je pravi vodovod – utopija."

Dragocena vsaka kaplja
"Tisti v mestih si res težko predstavljajo, da so v 21. stoletju še vedno vasi brez vode, brez vodovoda … Toda midva z možem sva se na to že kar navadila. Jaz sem sicer planotarka, domačinka – toda z možem sva vse poklicno življenje živela v Ljubljani. Ko sva se upokojila, sva se vrnila v moj domači log – na Vrata, na mojo planoto. Iz mestnega udobja sva prišla v povsem drug svet. Pa se ni bilo težko navaditi. Uživava v miru, v zelenem okolju, malo kmetujeva, imava oslička Žižija, obiskujejo naju otroci z vnuki. Vsem sva že vcepila v glavo, da je tu pri nas največja dragocenost – voda! Pazimo prav na vsako kapljo. Ko si umijemo roke, imamo v umivalniku vrč – kamor se steka vodo. Z njo zalivamo rože. Pravzaprav vsako kapljo ulovimo in jo koristno uporabimo," pravi Sava Marija Gavrič, ki je na svet pomagala številnim. Bila je babica v ljubljanski porodnišnici. Zdaj skupaj z možem Mladenom uživata v res idilični hišici njene mladosti. Posodobljeni, lično urejeni, obdani z živopisnim cvetjem in bogatim vrtom. Mož je pravi umetnik, travnike okrog hiše je obogatil v pravo forma vivo. Res, vredno ogleda …

Položnice pridejo za gasilci
Ko vodo iz gasilske cisterne pretočijo v hišni vodohran in vodnjak, je na vrsti popis. Gasilec Branko Povšič je povedal, da je zdaj 'papirologija' mnogo manj zahtevna: "Prej smo mi pobirali vodarino oziroma denar za pripeljano vodo, zdaj nam to ni več potrebno. Položnice pošljejo novogoriški Vodovodi in kanalizacija za nami. Mi le popišemo – koliko in kdaj smo posameznemu uporabniku stočili te življenjske tekočine." Porabnikom prevoza pitne vode ni treba plačati, to subvencionira občina. Aleš Markočič, direktor Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost Nova Gorica, je povzel odlok mestne občine Nova Gorica: "Uporabniku občina subvencionira praviloma največ en prevoz pitne vode na tri tedne (8 m³) in največ osem prevozov na leto. V primeru, da je uporabnik gospodinjstvo s štirimi ali več člani, občina subvencionira največ dvanajst prevozov na leto. Uporabnik je izjemoma upravičen do dveh prevozov več – če redi živino za lastne potrebe, in ne kot pridobitno dejavnost." In koliko so stroški prevoza? "Do deset kilometrov oddaljenosti je strošek našega prevoza dobrih 76 evrov, vsak nadaljnji kilometer pa še tri evre," je še povedal Markočič.

Voda tudi za živino
Gasilec Branko Povšič – odkar je upokojen – vsa poletja prevaža vodo do najbolj oddaljenih zaselkov na planoti: "Naše vasi so izjemno razpotegnjene. Za Lokovec, ki ga delimo na Dolenji, Srednji in Gorenji – pravijo, da je sploh najdaljša vas v Sloveniji. Ceste so resda večinoma asfaltirane, toda ozke in strme. Z našo veliko cisterno je srečevanje skorajda nemogoče. Biti moram res previden. Toda tudi do najbolj oddaljenih hiš se nekako prebijem. Težje pa je, ko kmetje prosijo za vodo za živino. Prav včeraj sem peljal kmetu vodo za njegove krave na Vrše. To je bila izjemno strma gozdna pot. Res moraš dobro obvladati ta naš gasilski kamion, da se varno pripelješ gor in dol … Toda ves trud odtehta veselje kmeta in zadovoljna živina, ki se končno lahko mirne duše odžeja."

Omejitve vode na sosednjem Kanalskem
Čeprav suše (še) ni, pa so v občini Kanal ob Soči že uvedli omejitve porabe iz vodovodov na Ligu, v Levpi in na Kambreškem. Največ težav je prav na Kambreškem, kjer sta dve zajetji za trideset gospodinjstev, pomanjkanje pitne vode pa rešujejo s pomočjo gasilcev. Prošenj za vodo je več kot prejšnja leta. Zato v kanalski občini iščejo celovito rešitev. Vodja režijskega obrata v kanalski občini Vinko Medvešček je za radijske kolege povedal: "Na vodovodu Kambreško smo tik pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja za celovito rekonstrukcijo vodovoda – torej od priprave vode do rešitve s pritiskom v omrežju. Upam, da bomo to uredili prihodnje leto."

Rešitev so torej – gasilci
Vsem tistim, ki jim grozijo suhe pipe, torej preostane predvsem priporočilo fantom Svetega Florjana – gasilcem … Ko smo celodnevni obhod z enim izmed njih, z Brankom Povšičem, končali – vmes smo cisterno na hidrantu večkrat napolnili in vodo pripeljali še do nekaj kmetij – nam je v ušesu najbolj ostala zahvala kmeta iz Lokovca, Rajka Šuligoja: "Brez teh naših fantov ne bi mogli. Pomagajo nam, ko nam gori pod nogami, ko okrog nas klesti žled, ko so naše pipe suhe … Res so nepogrešljivi. Veseli smo jih vedno … Še najbolj pa, ko poleti prihrumijo s tem rdečim kamionom, v katerem pljuska voda. In ko iztočimo še zadnje litre v naše vodnjake, lovimo v vedra še zadnje kapljice. Prav vsaka je na tej naši suhi kraški planoti dragocena!"

Tekst in foto: Mojca Dumančič
Prijavi napako
Komentarji
Deep_G
# 08.08.2018 ob 06:06
@ webman

Suša gor, dol...a si prebral? NIMAJO vodovoda!
jenki72
# 08.08.2018 ob 08:17
Tudi v okolici Ljubljane gasilci še vedno oskrbujemo kar nekaj lokalnih vodovodov z vodo. Razlika med občino Nova Gorica in Ljubljana pa je predvsem v tem, da v Novi Gorici delo gasilcev cenijo in jim plačajo prevoze, medtem ko moramo v Ljubljani čakati več let, da dobimo povrnjene stroške prevoza (slabih 40 EUR za prevoz 5 kubikov). Stroške nafte, vode odvzete iz hidrantnega omrežja ter vzdrževanje cister pa plačujemo iz sredstev zbranih v društvu.
GupeM
# 08.08.2018 ob 12:51
No, včasih sem živel v mali vasi s štirimi hišami. Vse štiri imajo tudi kmetije med 15 in 35 glav. Teren ni najboljši. Veliko skal. Vodovod obstaja tam že odkar pomnim. Prebivalci so ga zgradili sami. Počasi je ratal dotrajan, zaradi vremena pa je poleti se večkrat vode zmanjkalo. Pred približno desetimi leti smo se s so krajani odločili, da je čas za prenovo. Zgradili smo še en rezervoar, cevi pa zamenjali z novimi, debeljsimi. Spet, vse na lastne stroške. Če se hoče, se da.
fritaja
# 08.08.2018 ob 15:49
"Ko pride rdeč tovornjak, vemo, da žeje pri nas ne bo več"

A to tisti tovornjak od Uniona? :)
ElTorro
# 08.08.2018 ob 09:11
Meni se zdi 76 EUR za prevoz do 10km brutalna cena.

Pa da ne bo pomote - me sploh ne moti, ker gre denar gasilskim društvom, ki ga še kako potrebujejo, in pod črto jih itak financirajo občine.
Samo da se ne bo našel nekdo, ki bo izračunal, koliko bi lahko s tem zaslužil in potem zahteval, da se za to naredi javni razpis ali kaj podobnega.
penzl
# 08.08.2018 ob 07:37
No, da v 21.st. še vedno nimajo vsi priključka na vodovod je tudi prvovrstna sramota.
shs
# 07.08.2018 ob 23:07
Ma ni toliko problem v suši.. problem je bolj v tem, da Goricjani v tem delu države NIMAJO VODOVODA. To je žalostno, kako lokalni vodijo komunalno politiko. Ker na slikah... bršljanke uspevajo vrhunsko, in ostala vegetacija nima nekih večjih težav.
Mefisto
# 08.08.2018 ob 07:50
To so izjemno odmaknjeni kraji z maloštevilnim prebivalstvom. Popolnoma razumljivo je, da vodovoda ni. Sami prebivalci to razumejo.

Mladen Gavrič: "Ne, tu pri nas še dolgo ne bo vodovoda. Od glavnega voda smo oddaljeni več kot štiri kilometre. Za traso pa bi morali kopati skozi skale, kamenje … In to strmo v breg … Premalo nas še vztraja tu zgoraj, da bi za nas potegnili vodovodne cevi skozi ta zahteven kraški teren. Lahko je tistim v ravnini, v pesku in rahli zemlji. Pri nas pa je pravi vodovod – utopija."
Ideru
# 08.08.2018 ob 14:21
Mladen Gavrič bi svojo utopijo lahko zadržal zase
mjurma2
# 08.08.2018 ob 13:34
GupeM, to ni vodovod, to je VVS - vaški vodovodni sistem.
gkrosl
# 11.08.2018 ob 15:23
pink panther

# 08.08.2018 ob 16:21
Prijavi neprimerno vsebino lasten vodnjak narediti ali je to toliko teško


Prebral članek? Če si bo potrebno nazaj v šolo, se naučiti kje je Čepovanska planota in kaj je kras.
JBT
# 08.08.2018 ob 15:46
Malo visoka cena prevoza, 76 € za 10 km...
Sussudio
# 08.08.2018 ob 12:42
Zaselkov in hiš brez priključka na vodovod je preveč že na območju Mestne občine Ljubljana.
Glavno da prenavljajo center... briga MOL če v občini so še hiše brez vodovoda in brez kanalizacije in briga MOL če so ljubljanske vpadnice in njene stranske ceste včasih še slabše kot v romunskih mestih.
Černibog
# 17.09.2018 ob 11:57
Mladen Gavrič bi svojo utopijo lahko zadržal zase
@Ideru
Točno tako. Če že sam rečeš da ti ne morejo povleči vodovoda potem ne pričakuj nič in BODI TIHO
Černibog
# 17.09.2018 ob 11:40
Ni vodovoda. Pa kako ga ni če so občine obljubile da bodo imele to urejeno. Namesto tega je na vsakem računu nova dajatev ki financira občino. To smo hoteli imet. Preko sto občin ki rabijo kup denarja za FINANCIRANJE SAME SEBE. But*ji
pink panther
# 08.08.2018 ob 16:21
lasten vodnjak narediti ali je to toliko teško
Elena1965
# 08.08.2018 ob 08:30
vodite prebivalci kraja skupno akcijo za dosego boljše situacije, lahko skupno nastopate s pisno prošnjo do pristojnih subjektov, da problem optimalno rešite; situacija je nesprejemljiva, ni mogoče, da se v XXI. stoletju ne dobi boljše rešitve za problem, da si morajo s preskrbo vode prizadevati gasilci. - zdi se mi nepojmljivo za današnji svet
cairns
# 08.08.2018 ob 09:42
"Ko pride rdeč tovornjak, vemo, da žeje pri nas ne bo več"

Sramota za Slovenijo da obstajajo kraji brez vodovoda.
Je pa očitno država dobra za financiranje stvari od katerih Slovenija nima nobene koristi. Npr. denarna pomoč Grčiji, financiranje NATO pakta, ali pa financiranje ilegalnih migrantov.
webman
# 07.08.2018 ob 19:50
Letos je v obdobju 1.6. Do 15.7 padlo v povprečju 25% več padavin kot 1981-2010. In na planoti je še vedno suša? Torej je bila v povprečju prejšnja desetletja še večja? So bili vedno na voljo gasilci?
Kazalo