Soča (fotografija je simbolična). Foto: Radio Koper
Soča (fotografija je simbolična). Foto: Radio Koper

Z željo po optimizaciji parkiranja med turistično sezono so letos uvedli plačljivo parkiranje še na dveh dodatnih parkiriščih: na Slapu ob Idrijci in v Bači pri Modreju.

Kar se je izkazalo za primer dobre prakse, so pojasnili na občini, zato so letos uvedli plačljivo parkiranje še na dveh lokacijah, in sicer na na novo urejenem parkirišču na Slapu ob Idrijci, kjer je v neposredni bližini kopališča na voljo šestnajst parkirnih mest, eno tudi za invalide, ter v Bači pri Modreju, pod železniškim mostom, kjer lahko parkira do sto avtomobilov. Vsakodnevno plačilo je predvideno v juliju in avgustu, v dnevnem času znaša parkirnina 1,2 evra na uro oziroma največ 6 evrov dnevno.

Tolminski župan Alen Červ: "Drži, da smo se pri rešitvi zgledovali tudi po okoliških občinah. Želimo si, da so rešitve primerljive po celotni dolini Soče, kar daje neko enotno izkušnjo našim obiskovalcem. Tako tudi uvajamo letne dovolilnice za občane občine Tolmin ter tedenske dovolilnice za ribiče in druge."

Letna parkirna dovolilnica za občane Občine Tolmin znaša 18 evrov, tedenske dovolilnice za druge obiskovalce pa 16 evrov.

Po koncu letošnje turistične sezone bo opravljena analiza novega parkirnega režima. Jeseni pa načrtujejo tudi celovito urejanje prometnega režima v samem Tolminu in Mostu na Soči v smeri celostne strategije, "ki bo na eni strani zagotavljala dostop do parkirišč za stanovalce, hkrati pa tudi dovolj razpršeno usmerjala prometne tokove, da ne bo preveč pritiska na ene lokacije".

Kot je še dodal Červ, bodo med poletjem pripravili predloge, ki jih bodo delovna telesa občinskega sveta jeseni lahko obravnavala.