Foto: TV Slovenija / Miloš Srdić
Foto: TV Slovenija / Miloš Srdić

Slabša bo po njihovem mnenju tudi kakovost, medtem ko vinogradniki in vinarji v teh dneh, ko se je trgatev po dolgem času vnovič začela septembra, v strahu pogledujejo v nebo.

Z vremenom ni povezano samo obiranje grozdja, ampak še bolj dozorevanje in s tem tudi sladkorne stopnje, od katerih je odvisna odkupna cena, poudarjajo v zadružni kleti Goriška brda.

Predsednik zadruge in eden večjih vinogradnikov na tem območju Marjan Lesica iz Kozarnega: "Glede na poškodbe, ki so bile, po tudi trgati treba marsikje dvakrat, odbirati, ker v nasprotnem lahko pozabiš na kakovost."

Poleg toče, dežja in peronospore je po besedah vinogradnika in vinarja Damirja Zgonika iz Branika v spodnji Vipavski dolini vinograde dodatno prizadela še esca ali kap vinske trte: "Ta je prizadela ogromno trt, še posebno vrste sauvignon in cabernet sauvignon, tako da bo tudi izpad zaradi esce precej velik."

Vipavski in briški vinarji tarnajo nad letino. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Vipavski in briški vinarji tarnajo nad letino. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dozorevanja še ni konec

Kakovost bo slabša, a dozorevanja grozdja še ni konec, meni specialistka za vinogradništvo na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Nova Gorica Mojca Mavrič Štrukelj: "Iz tedna v teden te sladkorne stopnje tudi naraščajo in po drugi strani padajo kisline."

V zadružni Kleti Brda naj bi odkupili dobrih šest tisoč ton grozdja. "Cene na splošno bodo vsekakor višje od lanskih. V splošnem med sedem in deset odstotki bo zagotovo," je povedal direktor Silvan Peršolja.

Višje bodo cene tudi v Kleti Vipava. "S tem, da so bela vsa nad 50 centov, med 50 in 65, rdeča pa, kot sem rekla, 40, 50, 45 centov," je povedala direktorica kleti Nika Gregorič. V vipavski kleti pričakujejo odkup od 1500 do 1700 ton grozdja.