Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Direktor družbe Vodovodi in kanalizacija Nova Gorica Borut Mozetič je pojasnil, da mesečno v podjetju ustvarjajo med 150.000 in 180.000 evri izgube. Do povišanja cen mora priti zaradi višjih stroškov, ki jih imajo zaradi višjih cen električne energije.

"Zgolj stroški električne energije so se zaradi nove pogodbe o dobavi, ki smo jo podpisali julija in je veljavna leto dni, povišali z 0,77 milijona evrov na 2,5 milijona evrov na leto. Občutno so se povišali tudi stroški naftnih derivatov, materialov in storitev," je dejal in dodal, da na to težavo župane občin Nova Gorica, Brda, Šempeter - Vrtojba, Miren - Kostanjevica in Renče - Vogrsko opozarjajo že dlje časa.

Mozetič je dejal, da bodo v primeru nesprejetja novih cen v novembru občinski sveti o tem vprašanju odločali šele v februarju ali še pozsneje. "To pa pomeni, da bi družba med letošnjim julijem in marcem prihodnje leto pridelala med 1,2 in 1,4 milijona evrov izgube, ki jo bo prej ali slej treba pokriti."

Novogoriški mestni svetniki so odločanje o tem že imeli na dnevnem redu seje 20. oktobra, ki pa je zaradi nesklepčnosti ni bilo. Tako je izredna seja novogoriškega mestnega sveta o tem sklicana za sredo. V preostalih štirih občinah na Goriškem, v katerih prebivalce s pitno vodo oskrbuje družba Vodovodi in kanalizacija Nova Gorica, čakajo na novogoriško občino, saj ta prinese 55 odstotkov vseh prihodkov iz tega naslova. Po morebitni potrditvi novih cen bi nato tudi same prihodnji teden sklicale izredne seje.

"Če v sedanjih elaboratih govorimo o predlogu povišanja vodarine za 46 odstotkov, bo treba v novih elaboratih v februarju 2023 predlagati povišanje vodarine za 94 odstotkov, kar bo za vse uporabnike in druge deležnike precej bolj boleče," je še poudaril Mozetič.

Povišanje cen bi za povprečno gospodinjstvo, ki porabi osem kubičnih metrov vode na mesec, prineslo povišanje položnic za 12,70 evra oziroma 29 odstotkov. Ker je za marsikaterega uporabnika, ki že sedaj težko plačuje položnice, to zelo veliko, je novogoriška občina pripravila različne oblike morebitnih subvencij za občane. Tudi o tem bodo odločali mestni svetniki na izredni seji.

Če bo izglasovana subvencija za občane, tistim s povprečno porabo v gospodinjstvu ne bo treba plačati višjih cen, varčnim uporabnikom pa se bodo računi do konca letošnjega leta celo znižali.

Na Goriškem velika podražitev vode