Na smučišču Kanin. Foto: Mariša Bizjak
Na smučišču Kanin. Foto: Mariša Bizjak

Izkazalo se je, da ima smučišče Kanin za več kot 160 tisoč evrov zapadlih obveznosti, skupno pa kar za 415 tisoč evrov neplačanih računov.

Težko je verjeti, a celo predsednik sveta zavoda Sončni Kanin Miha Sotlar je bil prepričan, da so glavna težava smučišča davčni dolg finančni upravi in neizplačane plače. V resnici pa na plačila čakajo tudi številni dobavitelji in izvajalci storitev ‒ zapadlih je za več kot 160.000 evrov računov. "Današnji podatki so me presenetili, z njimi nisem bil seznanjen. Jaz upam, da bomo dosegli dogovor, da bomo obratovali naprej, zdaj končno je dovolj snega. Mogoče kakšen mesec brez plač, pa vendarle," je dejal Sotlar.

Zelena zima prekrižala načrte

Vršilec dolžnosti direktorja javnega zavoda Sončni Kanin Marijan Skornišek je danes še enkrat pojasnil, da imajo v tem trenutku 160 tisoč evrov neplačanih obveznosti. Te bi, je zatrdil, poravnavali, če bi smučišče decembra in januarja obratovalo normalno, a zaradi vremena in zelene zime ni. 415 tisoč evrov pa je znesek obveznosti, ki jih morajo plačati v prihodnjih letih predvsem zaradi nakupa ratraka.

Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak
Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak

Preiskovalna komisija

Svetniki so podprli predlog Adisa Hrovata, da ustanovijo preiskovalno komisijo in skupaj z zunanjimi strokovnjaki pregledajo poslovanje Kanina, ki so ga leta 2015 obnovili z 8,7 milijona evrov evropskega in predvsem državnega denarja, večinoma za naložbe je samo lani lastnica Občina Bovec namenila 350 tisočakov. "To je pač javni denar in ljudje bi morali vedeti in samo to je glavni vzrok v bistvu," je pojasnil Hrovat.

Pritožba na odločbo FURS-a

Se je pa občina pritožila na odločbo FURS-a, da bi moral Sončni Kanin skupaj z obrestmi plačati več kot 100.000 evrov zaradi poslovanja z espeji, ki bi jih morali po zakonodaji zaposliti. ''Tudi zato, ker je bil določenim espejem že poplačan del teh prispevkov. Mi vsekakor pričakujemo, da bo ministrstvo vsaj deloma ugodilo tej pritožbi, v celoti verjetno ne," je dejal občinski svetnik Danijel Krivec.

Upa, da jim bodo do odločitve ‒ časa za odgovor ima ministrstvo za finance 60 dni ‒ odblokirali bančni račun in tako omogočili preživetje.