Novi direktor naj bi delati začel avgusta, ko se bo Viljemu Kvaliču iztekel odpovedni rok. Foto: BoBo/Borut Živulović
Novi direktor naj bi delati začel avgusta, ko se bo Viljemu Kvaliču iztekel odpovedni rok. Foto: BoBo/Borut Živulović

Vodenje Zavoda za turizem Dolina Soče, v katerega so združene posoške občine Bovec, Kobarid in Tolmin, je Viljam Kvalič prevzel po odstopu Janka Humarja konec leta 2020. Odstopno izjavo je podal pred dobrim tednom, v torek pa jo je svet zavoda na seji potrdil.

Kot je pojasnil, se je za odstop odločil zaradi zmanjšanja sredstev Občine Bovec, ene od ustanoviteljic zavoda, za delovanje zavoda v letošnjem letu, pa tudi neodzivnosti občine pri usklajevanju in reševanju nastalih razmer. V marca sprejetem proračunu je namreč bovški občinski svet zavodu namenil 120.000 evrov manj sredstev od predvidenih.

Takšen odnos po Kvaličevih besedah postavlja pod vprašaj izvajanje dolgoročnih ciljev ter sprejete strategije trženja in razvoja turizma v dolini Soče. "Ko je padel predlog proračuna, nam je bilo namenjeno bistveno manj denarja, kot bi ga potrebovali za izvajanje rednega programa, tako skupnih kot občinskih programov. Poskušali smo najti rešitev, in ker je v tem času nismo našli, sem moral kot odgovorna oseba sprejeti odločitev, da odstopim," je povedal za medije.

Župan Bovca razlog za odstop označuje za nekorekten

Bovški župan Valter Mlekuž je na očitek o zmanjšanju sredstev odgovoril, da se mu Kvaličev razlog za odstop zdi nekorekten, saj da v zavodu že več kot leto dni prihaja do trenj med zaposlenimi in direktorjem. Kvalič v odzivu na te trditve razmer v zavodu ni želel komentirati in je znova poudaril, da je glavni razlog za odstop pomanjkanje sredstev. Glede tega pa je Mlekuž dejal, da če bi dobili poročilo, "kaj se je z lanskim denarjem naredilo, ter načrt, kako bi denar porabili letos, bi brez težav višino sredstev z rebalansom dvignili". S tem naj bi seznanil tudi Kvaliča.

Svet zavoda je pripravil in v sredo objavil razpis za novega direktorja, rok za oddajo kandidatur je 16. junij. Novi direktor naj bi delati začel avgusta, ko se Kvaliču izteče odpovedni rok.