Foto: Zajem zaslona
Foto: Zajem zaslona

Otošče so majhna vas, ki šteje le 25 prebivalcev. Pobudo za priključitev k občini Vipava je dala skupina mladih.

"Je prva vas v Vipavski dolini, je začetek doline, geografsko spadamo v Vipavsko dolino. Logično je, nam vaščanom in tudi drugim ljudem, da ne spadamo pod občino Divača, zato smo se dogovorili in prišli do te skupne ideje, sklepa, da bi radi pristopili k občini Vipava," je povedal Jakob Može, predstavnik vasi Otošče.

S tem se strinja večina prebivalcev vasi. Tisti, ki so proti, niso želeli pred kamero.

Kdaj bi se lahko izvedla združitev, če bo šlo vse po načrtih?

Občina Vipava pobudo podpira. "Kar se tiče nas na občini, nimamo nič proti temu, jih bomo radi sprejeli, saj so že tako vezani na naše območje, tako zdravstvo kot šole, razen, kolikor sem slišal, upravno enoto imajo v Sežani ali Divači," je povedal župan vipavske občine Anton Lavrenčič.

Občina Divača s to pobudo še ni uradno seznanjena, a ji tudi ne misli nasprotovati. "Nekih nasprotovanj glede tega ne bomo imeli, bodo pač postopki morali steči, tako, kot so predpisani za odcepitev, potem delitev premoženja, vse to, to je vse še stvar pogovora," je povedala županja Divače Alenka Štrucl Dovgan.

Velikih pričakovanj od nove občine prebivalci Otošč nimajo, vseeno pa upajo, da jim bo v prihodnjih letih vendarle uspelo urediti nekaj za vas pomembnih stvari. "Odvodnjavanje ni urejeno, asfalt je star, da ne govorimo. Bomo videli, kako se bo odvijalo še z optiko in s kanalizacijo," je še povedal Može.

Zagnanosti jim ne manjka, želijo pa si podpore.

Otoščani se želijo odcepiti od občine Divača