Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Črpanje vode iz reke Vipave in pošiljanje v namakalni sistem Vogršček že nekaj časa ne zadošča več za vse uporabnike, opozarjajo kmetje v Vipavski dolini. Ob tem sta se dve od petih črpalk pokvarili.

"Gotovo so krivi tisti, ki so bili glavni pri tej sanaciji, da so dopustili, da sanacija tako dolgo poteka. Če mene vprašate, sta to obe ministrstvi: za okolje in prostor in ministrstvo za kmetijstvo," je o obnovi zadrževalnika, ki nasprotno od obljub traja že tretje leto, za Radio Slovenija dejal sadjar, zelenjadar in predsednik Civilne iniciative Vogršček Srečko Kofol. "Brez vode pomeni, da smo brez vsega. Ker živimo od tega, se ukvarjamo samo s pridelavo zelenjave in potrebujemo vodo vsak dan," dodaja Blaž s Kmetije Gorkič v Vrtojbi.

Studio ob 17.00

O letošnji suši in njenih dozdajšnjih posledicah bo govora tudi v Studiu ob 17.00. Vabljeni k poslušanju ob 17.05 na radiu Prvi.

Na Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov, ki upravlja z namakalnim sistemom Vogršček, bodo zdaj poskušali vodo iz reke Vipave razdeliti na več območij ob različnem času.

Občina Šempeter-Vrtojba pa bo te dni na nekdanjem Mednarodnem mejnem prehodu v Vrtojbi namestila merilnik na enega od vodovodnih hidrantov, napoveduje župan Milan Turk: "Da si bodo kmetje lahko vodo tudi natočili, jo bo pač treba plačati." V smislu kmetijskega priključka, ki je oproščen plačila kanalščine in čiščenja odpadnih voda, dodajajo na občini Šempeter-Vrtojba.