Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Predsednik vlade Robert Golob je v nagovoru zbranih pozdravil pogum in borbenost tamkajšnjega prebivalstva ter župana. "Naj nam bo v navdih, kar je uspelo vam, ne le na dan Zemlje, ampak vsak dan. Vsak ima pravico do čiste vode in do čistega zraka," je poudaril.

"Ne morem si zamisliti lepšega in primernejšega kraja za obisk na dan Zemlje, kot je tu. Ob dnevu Zemlje je prav, da se zavedamo pomena skrbi za naravo za svoje potomce," je dejal Golob, ki je na reki Soči preživel svojo mladost. "Na tej čudoviti reki smo imeli en črn madež – in to je ravno tu v občini Kanal. Zato je prav, da na dan Zemlje delamo korake k čistejšemu okolju. Letos nam je že uspelo narediti dva koraka – k čisti vodi in k čistemu zraku," je še navedel.

Krajani Deskel in okolice, gre za približno 1200 prebivalcev, so se do zdaj oskrbovali z vodo iz reke Soče, ki so jo pripravljali v vodarni Močila. Po hudem onesnaženju, ki se je v podjetju Eternit zgodilo zaradi več kot 40 let stare povezave cevi s tehnološko in pitno vodo, so krajani zahtevali priključitev na Mrzlek, tudi da bi se izognili odvzemanju surove vode iz Soče.

Vodarno je lastnica, cementarna Salonit Anhovo, leta 2022 za dober milijon evrov obnovila in tehnološko posodobila, vendar so krajani vztrajali pri zahtevi. Navezava na Mrzlek se je začela projektirati na začetku leta 2022, novembra 2021 pa so nevladne organizacije pripravile dopolnilo k rebalansu državnega proračuna, s potrditvijo katerega so za projekt zagotovile 1,2 milijona evrov proračunskega denarja.

Celotna vrednost investicije je znašala približno 1,6 milijona evrov brez DDV-ja.

Obenem je steklo tudi projektiranje nadomestne povezave med vodarno Močila in Anhovim, ki bi zaobšla industrijsko cono podjetja Salonit Anhovo.

Sorodna novica V Anhovem onesnažena voda: rjava in bazična kot pralni praški

Projekt so razdelili v tri faze, oktobra 2022 sta bili pridobljeni gradbeni dovoljenji za II. in III. fazo, marca lani pa še za I. fazo. Gradbena dela so se začela konec septembra lani in končala februarja letos. Skupna dolžina izvedenih cevovodov znaša 3306 metrov, v okviru projekta je bilo zgrajeno tudi črpališče Prilesje. Marca letos so bila za vse tri faze pridobljena tudi uporabna dovoljenja.

Anastazija Makorič Bevčar, članica ekološkega društva Eko Anhovo, ki je med drugim zbiralo podpise prebivalcev za navezavo na Mrzlek, je dejala, da je to "zanje izjemno srečen dan, ki nam bo v prihodnosti omogočal bolj kakovostno, bolj zdravo in bolj varno življenje".

Krajani Anhovega, Deskel in okolice so sicer vodi po onesnaženju vedno manj zaupali, v zadnjih letih so jo morali večkrat točiti iz gasilske cisterne, je še povedala Anastazija Makorič Bevčar. Med argumenti za navezano na Mrzlek so v Eko Anhovo navajali tudi, da kot edini živeči ob Soči za pitno vodo uporabljajo vodo iz reke.

Nov vir pitne vode za Anhovo in Deskle