Foto: Mojca Dumančič
Foto: Mojca Dumančič

Na občini Kanal ob Soči trdijo, da je to posledica obilnega dežja. Ánhovci zahtevajo nov vir pitne vode in zanj že zbirajo podpise.

Krajanom je tveganih iger s pitno vodo dovolj. "Mi dobaviteljem vode sploh ne zaupamo več," pravi krajanka Lilijana Pulec. "Res je, siti smo že vsega," k temu dodaja še krajan Branko Pulec.

24. julija so dobili vodo, polno rakotvornih snovi, neposredno iz čistilne naprave družbe Eternit. "Povečane so bile vrednosti nekaterih kovin, zlasti šestvalentnega kroma. Krom je znan kot rakotvorna snova," pravi Bonia Miljavac z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Zdajšnja motna voda pa naj bi bila posledica obilnih padavin – so zapisali na kanalski občini, kjer se kameri izogibajo. Domačini pa imajo drugo informacijo. "Da je na vodarni zmanjkala elektrika in da zato smo mi potem dobili tako vodo," pravi krajanka Slavka Bavdaž.

Stroka ob tem opozarja. "To so pravzaprav dogodki, ki se kronično ponavljajo," dodaja Bonia Miljavac (NIJZ).

Krajanom, ki že tako in tako lahko uporabljajo vodo iz pip le za sanitarne namene, piti pa je absolutno ne smejo, občina svetuje prekuhavanje. "Zagotovo to ni dolgoročna rešitev in je dolgoročno zelo neprimeren ukrep," glede tega pravi strokovnjakinja NIJZ-ja.

Krajani so zbrali že več kot 300 podpisov. Foto: Mojca Dumančič
Krajani so zbrali že več kot 300 podpisov. Foto: Mojca Dumančič

Krajani zahtevajo nov vir. "Mi smo vztrajali, da bi prišla voda iz Mrzleka," pravi Lidija Rahotina. "Ko bomo nabrali tam 500, 600 podpisov – zdaj jih imamo nekaj čez 300 – bomo to prenesli tudi županji," pravi Anastazija Bevčer.

Kajti zdajšnji vodovod in zastarela Salonitova vodarna sta preteča nevarnost. Rakotvorni krom, kronična motnost, vodovod čez tovarniško dvorišče – to vse je smrtno nevarno tveganje.
"Mislim, da lahko samo to napišemo – brez besed! To je tragedija!" je včeraj dejala Metoda Dodič Fikfak, predstojnica kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa.

V dolini, kjer že tako in tako mori – azbest.

V Anhovem iz pip teče motna voda
Voda v Anhovem še vedno onesnažena