Simulacija napada na zdravstveni dom v Novi Gorici

V prostorih Zdravstvenega doma Nova Gorica in njegovi bližnji okolici je potekala terenska vaja množične nesreče Amok 2021. Dogodek Amok je izjemen varnostni pojav, ko eden ali več storilcev brezciljno ali sistematično ubijejo ali poškodujejo eno ali več oseb, so sporočili iz novogoriške občine.

Tako v ZD-ju Nova Gorica, v katerem se je po scenariju zgodil strelski napad na obiskovalce in zaposlene, kot na Delpinovo ulico, kjer je bila uprizorjena večja prometna nesreča, so takoj prihitele vse razpoložljive ekipe policistov, reševalcev in gasilcev. Na vaji je sicer sodelovalo 150 udeležencev intervencijskih služb zdravstvenih domov, policistov, gasilcev, civilne zaščite ter štirih urgenc – novogoriške, izolske, jeseniške in tržaške.

Kot je za Televizijo Slovenija povedala vodja reševalne akcije Ana Bokan, takšne akcije niso pogoste in da na tem področju primanjkuje izkušenj. "Zaradi tega je zelo pomembno, da delamo take vaje, da lahko potem na tak način vadimo in smo pripravljeni na take dogodke," je dejala. Akcija je bila po prvih ocenah uspešna, največji izziv za sodelujoče pa je bila komunikacija.

Terenska vaja je bila sicer izvedena v sklopu projekta čezmejne mreže sistemov nujne medicinske pomoči in upravljanja množičnih nesreč, ki je financiran z evropskimi sredstvi.

Simulacija množične nesreče v Novi Gorici