Šlo je za večjo, skupno vajo družbe Dars in reševalnih enot v organizaciji novogoriške izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje. Foto: Mojca Dumančič
Šlo je za večjo, skupno vajo družbe Dars in reševalnih enot v organizaciji novogoriške izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje. Foto: Mojca Dumančič

V dopoldanskem času je bil zaradi vaje zaprt del hitre ceste med Vipavo in Razdrtim.

Po scenariju vaje je med interventnimi deli v predoru Podnanos, približno 250 metrov od vhoda, po prehitevalnem pasu pripeljalo osebno vozilo s štirimi potniki. To je zaradi prevelike hitrosti ter trenutne slabosti voznika oplazilo avtokošaro, pri čemer je v osebno vozilo zasukalo v desno.

Za njim je z veliko hitrostjo pripeljalo kombinirano vozilo s šestimi potniki in brez zaviranja trčilo v vozilo pred seboj. Tretje ponesrečeno je bilo električno vozilo z dvema potnikoma, katerega voznik je poskušal preprečiti trk, zato sunkovito zavil desno in trči v zadnji del avtokošare ter delavca Darsa.

V nesreči je bilo poškodovanih več ljudi, terjala pa je tudi smrtno žrtev. Reševanje je oviral avtobus, ki se je zaustavi ob rdeči luči na portalu predora.

Namen vaje je bilo predvsem preveriti učinkovitost in usklajenost ekip v primeru množične nesreče na avtocesti, ugotoviti morebitne pomanjkljivosti ali neskladja, preveriti komuniciranje in sodelovanje med posameznimi ekipami, preveriti intervencijske dostope na avtocesti ter opremljenost in ustreznost opreme, so pojasnili na Družbi RS za avtoceste.

Vodja vaje: Vaja pokazala dobro usposobljenost reševalnih ekip

Vodja vaje in poveljnik Civilne zaščite za Severno Primorsko Samo Kosmač pa je za STA ocenil, da je vaja pokazala na dobro usposobljenost reševalnih ekip. "Vsake štiri leta izvedemo tako celovito reševalno vajo v predoru, daljšem od 500 metrov na tem odseku hitre ceste. Treba je preverjati koordiniranost enot na terenu, saj so to vendarle obsežne vaje, v katerih sodeluje ogromno enot in je treba preveriti, kako te enote med seboj sodelujejo in se dopolnjujejo, ker je to pač ključno, če hočemo tako pravo nesrečo hitro rešiti," je povedal Kosmač.

Poudaril je še, da ob videnem lahko trdi, da so enote dobro usposobljene in dobro delujejo. "Po temeljiti analizi, ki sledi sami vaji, bomo potem tudi izvedli neke ukrepe, da se stvari v prihodnje še izboljšajo," je dodal.

Na današnji vaji so preverjali tudi novo opremo. Z novo tehnologijo so poskusili neposredno prenašati sliko s prizorišča nesreče v predoru. To bo v prihodnje omogočalo vodjem intervencij in tudi drugim odločevalcem lažje odločanje pri sprejemanju ukrepov.

Vaja v predoru Podnanos