Foto: BoBo
Foto: BoBo

Najprej so se lotili 100-kilogramske bombe, ki so jo zaradi poškodovanosti morali razstreliti v za ta namen izkopani jami na najdenem mestu. Eksplozija ni povzročila raztrosa materiala, na lokaciji je bilo opaziti le manjši oblak belega dima.

Preostali dve bombi, okoli njiju so postavili bale sena, če bi se zgodilo, da ne bi mogli odviti vžigalnikov in bi morali ublažiti morebitno eksplozijo, so uspešno onesposobili z odvijanjem vžigalnikov.

Nevtralizacija bomb se je začela ob 10. uri in se končala pred 14. uro, začetek in konec je naznanila sirena. Predtem je potekala evakuacija prebivalcev z območja bomb. Med 8. in 9. uro so tako evakuirali približno 2300 ljudi s t. i. rdečega območja, za rumeno območje, ki je od bomb oddaljeno od 400 do 600 metrov, pa je veljalo, da morajo prebivalci do konca operacije ostati v notranjih prostorih. Na italijanski strani so evakuirali nekaj več kot 1000 ljudi.

Kot je povedal poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonjič, je vse potekalo po načrtu: "Predvsem se moram zahvaliti občanom obeh Goric, ker so upoštevali navodila, da smo lahko ob 10. uri začeli našo dejavnost." Dodal je, da je bila prva 100-kilogramska bomba šolski primer, saj so bile potresnice minimalne. Sporočil je še, da jim je v dobrih treh urah uspelo onesposobiti vse tri bombe.

Oba župana sta se zahvalila vsem sodelujočim in pohvalila izvrstno delo pirotehnikov. Oba sta poudarila, da Nova Gorica in Gorica odlično sodelujeta. Dodala sta še, da si vsi želijo čim manj novih bomb na tem območju. Aljaž Leban, vodja Oddelka severnoprimorske regije za varstvo pred NUS-om, je povedal, da glede na podatke to najverjetneje ne bo mogoče.

Povedal je še, da se je zlasti pri eksploziji 100-kilogramske bombe pokazalo, da so bili njihovi izračuni dobri. "Dele bombe smo dobili na površini, premagala je pet metrov, če bi šli nižje, bi zagotovo kaj letelo po zraku." Dodal je še, da je bil pri preostalih dveh bombah postopek običajen. "Če gre, gre hitro, če ne gre, bi ponovili postopek kot pri prvi."

Drugi dve bombi so pirotehniki onesposobili na kraju najdbe. Zdaj ju morajo varno prepeljati na poligon za dokončno uničenje.

Pred dezaktivacijo je Zonjič napovedal, da je to varna tehnologija in sta bila njihova glavna cilja, da bo deaktivacija potekala brez žrtev in gmotne škode. "Naši izračuni so, da bo eksplozija segala največ 20–30 metrov, vedno gre seveda lahko več, lahko pa bo še manj," je povedal. Potresne merilne naprave so bile postavljene pri nekdanjem mejnem prehodu, izvoznem signalu, plinovodu in v bližini hale, kjer je dezaktivacija potekala.

Darko Zonjič. Foto: Radio Koper/Karin Zorn Čebokli
Darko Zonjič. Foto: Radio Koper/Karin Zorn Čebokli

V času aktivacije sta bila zaprta tudi nekdanja maloobmejna prehoda na Erjavčevi ulici in v Solkanu, prehod meje ni bil mogoč niti na kolesarski poti in Trgu Evrope.

V zraku so bili brezpilotni letalniki

Celotno območje so ves čas intervencije nadzorovali z brezpilotnimi letalniki. Zračni prostor je bil zaprt. Policija je ves čas nadzorovala območje in opozarjala na previdnost. "Naša primarna naloga je opozarjanje. V zvezi s tem bi vseeno opozoril, da kdor ne bo upošteval odredbe, bo s tem storil prekršek, najnižja predpisana globa je 1000 evrov," je pred deaktivacijo opozoril načelnik Policijske postaje Nova Gorica Sejad Jušić.

Rodolfo Ziberna: Posebna zahvala slovenskim tehnikom za izjemno delo in sposobnosti

Na jutranji novinarski konferenci je goriški župan Rodolfo Ziberna povedal, da so na italijanski strani evakuirali 1085 oseb, od tega jih je od pet do 10 potrebovalo pomoč zdravstvenega osebja, zato so bili z rešilnimi avtomobili prepeljali v dom za ostarele, kjer bo danes tudi poskrbljeno zanje.

Italija je sicer poskrbela za dve zbirališči, prvo je bilo na območju goriške prefekture in druga na policijski postaji, kjer bodo poskrbeli, da bodo prebivalci na varnem do konca dezaktivacije.

Po koncu operacije se je skupaj z goriškim prefektom Raffaelejem Ricciardijem zahvalil vsem sodelujočim za uspešno izvedeno operacijo in odlično sodelovanje.

Dezaktivacijo spremljali tudi italijanski novinarji

V medijskem središču v novogoriškem gasilskem domu so se zbrali številni slovenski in italijanski novinarji, ki so od jutra spremljali in poročali o evakuaciji in onesposobitvi letalskih bomb.

"Današnje dogajanje je ponovno pokazalo, da na Goriškem skoraj ni dogodka, ki ne bi imel čezmejnega značaja, saj Nova Gorica in Gorica tvorita somestje, katerega življenje in dnevni utrip sta tesno prepletena," so v sporočilu za javnost zapisali na občini.

Čezmejno sodelovanje dobro deluje, kar po prefektovih besedah nakazuje, da bo dobro delovalo tudi leta 2025, ko se bo začel skupni projekt EPK 2025.

Dezaktivacija bomb v Novi Gorici

Pred dezaktivacijo treh letalskih bomb v Novi Gorici