Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Izvedbo načrtovane naložbe v sočne panele ob Centralni čistilni napravi v Vrtojbi so pospešili vedno višji stroški električne energije, je povedala vodja investicije v družbi Vodovodi in kanalizacija Nova Gorica (VIK-NG) Mojca Lapajne. "Sončna elektrarna leži na približno enem hektarju površine, postavljena je na tleh, kjer je na nosilcih postavljenih približno 2500 sončnih panelov, nazivna moč elektrarne je 950 kW," je povedala o okoli 1,3 milijona evrov vredni investiciji.

Občina Nova Gorica je največja solastnica Centralne čistilne naprave v Vrtojbi. Po besedah župana Sama Turela bo sončna elektrarna poleg nižjega ogljičnega odtisa imela tudi druge pozitivne učinke. "S to pridobitvijo bo podjetje VIK manj izpostavljeno nihanjem na trgu. Na ta način bo ta lastni vir električne energije tudi stabiliziral poslovanje podjetja. Tisto, česar se vsi nadejamo, pa je, da bi srednje- ali dolgoročno to vplivalo tudi na ceno odvajanja in čiščenja odpadnih voda, in na ta način seveda tudi na znesek položnic," je dejal Turel.

Na račun nižjih stroškov električne energije bodo v družbi Vodovodi in kanalizacija Nova Gorica letno prihranili od 100 do 200 tisoč evri. Koliko se bo to poznalo na položnicah? "Letos verjetno še ne bomo čutili neposrednega učinka sončne elektrarne, saj moramo pogledati, koliko bo znašal rezultat, izplen iz sončne elektrarne. V naslednjem letu pa bo to že upoštevano v novih predlaganih cenah v elaboratih," je za Radio Slovenija pojasnil direktor podjetja VIK Borut Mozetič.

Pojasnil je še, da se na položnicah ne bodo znižali stroški vodarine, temveč bo nižja cena za čiščenje odpadnih voda v centralni čistilni napravi.

V Vrtojbi odprli sončno elektrarno