Vodovod. Foto: EPA
Vodovod. Foto: EPA

V novogoriški občini so po številnih pogovorih tako s podjetjem Vodovodi in kanalizacija (VIK) Nova Gorica kot tudi z različnimi institucijami ter društvi prepričani, da so našli dobro rešitev. Pripravili so pet različnih variant, s katerimi bi uredili razmerje med podjetjem VIK in novogoriško ter preostalimi občinami na Goriškem (Brda, Šempeter-Vrtojba, Miren-Kostanjevica in Renče-Vogrsko). Tri občine so že potrdile nov elaborat in s tem spremembo cen, v eni so potrdili nove cene vode, ne pa še kanalščine. Novogoriški svetniki pa bodo o predlaganih novih cenah odločali na torkovi izredni seji.

"Glede na to, da mestni svet sprejema odločitev, je prav, da imajo svetniki pravico poznati, kaj sprejemajo, in imeti na mizi več različic. Prva gre na glasovanje tista, za katero smo skozi razprave z mestnimi svetniki in svetnicami ugotovili, da je najbolj primerna. Imajo pa možnost dati tudi nasprotne predloge oziroma imajo na voljo štiri druge predloge, do katerih se lahko opredelijo," je na današnji novinarski konferenci povedal novogoriški župan Klemen Miklavič. Vsi predlogi elaborata predvidevajo znižanje cen vode in kanalščine ter zvišanje cen za obratovanje čistilne naprave in omrežnine.

"Kar je še bolj pomembno, razrešili smo razmerja med občinami in zdaj se pravičneje delijo tudi stroški med občinami. Varianta E, ki je bila vsem najbližja, pa predvideva, da se dolgovi za nazaj v poračunu ne prevalijo na občane," je še dejal Miklavič.

Poračun omrežnine za obdobje od leta 2016 do leta 2019 znaša 1,2 milijona evrov za celotno območje, ki ga upravlja VIK. Od tega na novogoriško občino odpade 700.000 evrov, ki naj bi jih uporabniki pokrili v prihodnjih treh letih. Vendar za te predlog E, ki ga v odločanje mestnemu svetu predlaga župan Miklavič, ohranja omrežnino na sedanji ravni, saj naj bi nastalo razliko za gospodinjstva in druge neprofitne uporabnike poravnala novogoriška občina s subvencijo.

Do županovih obljub o cenah vode so kritični v svetniški skupini Povezani (Lista Mateja Arčona in Lista obrti in podjetništva). V odzivu na njegove izjave na novinarski konferenci so zapisali, da so "glede na županove predvolilne obljube o znižanju stroškov vode brez subvencije pričakovali dolgoročno in proračunsko neobremenjujočo rešitev. Izkazalo pa se je čisto nekaj drugega: župan govori eno, dela drugo. Predlog, da bo iz proračuna namenil več kot pol milijona evrov zgolj zato, da uresniči svojo predvolilno obljubo "cena vode bo nižja", je neodgovoren. Ponovno pa je pozabil na obljube, da bo rešitve v znižanju cen iskal v samem podjetju VIK s pripravo drugih, inovativnih rešitev.

V svetniški skupini so prepričani, da je župan s koalicijo ponovno pustil na cedilu gospodarstvo, za katero se cena vode zvišuje. "Govoriti, da se s tem rešuje stiska občank in občanov, je spet zavajanje," so zapisali in dodali, da je bilo od župana vedno mogoče poslušati iste izgovore o pomanjkanju denarja, "a za predvolilne obljube se je vendarle našel".