Zdravstveni dom Idrija. (Fotografija je arhivska) Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Zdravstveni dom Idrija. (Fotografija je arhivska) Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Čez poletje se v Zdravstvenem domu (ZD) Idrija ob že siceršnjem pomanjkanju zdravnikov, specialistov družinske medicine, razmere zaradi koriščenja letnih dopustov še poslabšajo. Brez osebnega zdravnika je na Idrijskem 2000 ljudi, ki so nedavno doživeli novo razočaranje, ker si je zdravnica, ki naj bi se zaposlila v ZD Idrija in maja začela opredeljevati neopredeljene paciente, premislila in ni podpisala pogodbe o zaposlitvi.

Na četrtkovem sestanku so se dogovorili, da bodo junija še delali po obstoječem sistemu, ko bolniki, ki imajo izbranega zdravnika, zdravstveno oskrbo dobijo pri svojem izbranem zdravniku, neopredeljeni pa v nadomestni ambulanti. Julija in avgusta pa bodo v ZD-ju Idrija začasno delale le nadomestne ambulante, tudi za paciente, ki imajo izbranega osebnega zdravnika. "Poskrbeli bomo, da bo zagotovljena zdravstvena oskrba za vse akutno obolele in kronične bolnike, seveda bodo prišli do zdravstvene oskrbe tudi tisti, ki ne bodo imeli nujnih zdravstvenih težav, le včasih se bo lahko zgodilo, da bodo morali nekoliko počakati," je novinarjem pojasnil direktor ZD-ja Idrija Tomaž Glažar.

Opredeljene paciente bodo usmerjali k izbranemu zdravniku, če bo tedaj delal. Vendar se bodo tudi v teh ambulantah v omenjenem obdobju zdravniki in specializanti menjavali, kot je bilo to doslej značilno za nadomestne ambulante za neopredeljene. Opredeljenim pacientom bo v nadomestni ambulanti zdravstveno oskrbo tako nudil izbrani zdravnik, če bo ta na dopustu ali razporejen na drugo delovno nalogo, pa drug zdravnik, ki bo takrat delal v tej nadomestni ambulanti.

Opredeljeni pacienti bodo za dogovor o obisku še vedno klicali v ambulanto svojega izbranega osebnega zdravnika, telefonsko bodo prevezani na informacije in nadomestne ambulante, s triažnim postopkom pa bo glede na njihovo zdravstveno stanje zdravstveno osebje odločilo, kdaj bodo prišli na vrsto za pregled. Tudi vsem neopredeljenim pacientom iz občin Idrija in Cerkno bodo v teh dveh poletnih mesecih v ZD-ju Idrija nudili potrebno zdravstveno oskrbo kot doslej.

Predvidoma bo takšen sistem veljal le julija in avgusta, saj po direktorjevih besedah računajo, da bodo septembra prešli nazaj na obstoječi način dela.