Brezje na obrobju Novega mesta je največje romsko naselje na Dolenjskem.  Foto: BoBo
Brezje na obrobju Novega mesta je največje romsko naselje na Dolenjskem. Foto: BoBo

Strinjam se, da še ni vse urejeno, vedno se moramo truditi predvsem za sobivanje, za spoštovanje drug drugega in za to, da poskušamo prisluhniti drug drugemu," je na osrednji slovesnosti ob dnevu Romov v Murski Soboti poudaril predsednik vlade Marjan Šarec.

Kot je dejal, se morajo vsi narodi vedno truditi za sobivanje in spoštovanje, predvsem pa mora vsak narod ohranjati svojo identiteto, kar je temeljna pravica. "To je tudi spoštovanje človekovih pravic, kajti pravica enega se konča tam, kjer se konča pravica drugega. In dokler bomo drugim vsiljevali svoje, ne bomo dobili rezultata, ko pa se bomo postavili v kožo drugega, kako on čuti, kako misli in kako si želi živeti, potem bomo kar naenkrat srečnejši vsi, ne da bi sploh vedeli, kdaj. In to se mi zdi temelji poudarek današnjega dne in vseh naslednjih - spoštovanje in predvsem razmišljanje z glavo drugega. Marsikaj nam bo bolj jasno," je povedal Šarec

"Mnogokrat nismo slišani"
Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc je v pozdravnem nagovoru spomnil, da se Romi tudi danes borijo za iste cilje, kot so se ob ustanovitvi njihove organizacije v Sloveniji pred 20 leti, to je izboljšanje položaja skupnosti. "Romi smo del evropske in slovenske skupnosti, na žalost pa smo še vedno diskriminirana skupnost, ki doživlja sovražni govor, rasizem, segregacijo, različne pritiske. Menimo, da je treba aktivnosti romske skupnosti in predvsem zveze razvijati tako, da bomo takšne pojave v slovenskem prostoru odpravili," je dejal Horvat, prepričan, da bo slovenska javnost, predvsem pa oblast, pripravljena z njimi sodelovati, jim pomagati, predvsem pa jih poslušati. "Mnogokrat nismo slišani, za to je potrebno razumevanje, predvsem na področjih, s katerimi imamo težave, to pa so bivalne razmere, infrastruktura, izobraževanje in zaposlovanje," je sklenil predsednik romske zveze.

Brezjanski Romi so ob svetovnem delu Romov dobili nov center
V največjem romskem naselju na Dolenjskem, Brezju na obrobju Novega mesta, so ob svetovnem dnevu Romov odprli skupnostni center. V njem bodo različne organizacije izvajale programe za večjo socializacijo romske skupnosti.

120 prostovoljcev, ki so jih k sodelovanju pritegnili območno združenje Rdečega križa, Društvo za razvijanje prostovoljnega dela, RIC in novomeška občina, je urejalo novo pridobitev.
"Danes bomo sadili, ustvarjali, čistili okolico in dali centru lepo spremenjeno podobo," je povedala nosilka projekta Nuša Rustja.

Sorodna novica Vedno sem izhajala iz tega, da bi vsak od nas lahko bil romski otrok

Programe za romske otroke so doslej izvajali v dnevnem centru v prostorih vrtca. Ker so prostori vrtca pretesni za izvajanje številnih programov, je skupnostni center velika pridobitev za romsko naselje, meni Andreja Luštek iz društva za razvijanje prostovoljnega dela.
"Tega prostora se veselimo, da bomo lahko del dejavnosti ponudili staršem in mladostnikom," je povedala Luštkova.

Gradnja skupnostnega centra in ureditev okolice s ploščadjo, avtobusnim postajališčem in priključkom na državno cesto sta vredni 375 tisoč evrov. Gre za prvi del celovitega komunalnega urejanja romskega naselja Žabjak.

Romi praznujejo v Murski Soboti