Foto: BoBo
Foto: BoBo

Delovna skupina za obravnavo romske problematike se je sešla na prvem sestanku. Po mnenju omenjene skupine je večja in takojšnja vključenost policije v romskih naseljih eden od tistih ukrepov za ureditev romske problematike, ki se jih lahko država takoj loti.

Kot je v današnji izjavi medijem dejal državni sekretar na notranjem ministrstvu Anton Olaj, ki je bil nekoč tudi direktor novomeške policijske uprave, je policija v času njegovega delovanja na Dolenjskem vedno nemoteno lahko vstopila v romska naselja, medtem ko danes policijska vozila ob vstopu kamenjajo.

To je po njegovem mnenju nesprejemljivo, zato mora policija okrepiti proaktivno delo v romskih naseljih, kar je sicer tudi že začela izvajati. Tako se danes spoprijemajo s potencialnimi kršitvami znotraj teh naselij, da se v prihodnje sploh ne bi pojavljala, je pojasnil.

Do zdaj je namreč policija v teh naseljih bolj ali manj posredovala po prejemu prijave, a to po njegovem mnenju ni rešitev problematike.

Je pa opozoril, da je policija kadrovsko zelo omejena, saj jih veliko sodeluje pri varovanju meje, in če bi jim uspelo del policistov na meji nadomestiti z vojaki, bi lahko policiste angažirali tudi za tovrstne naloge pri reševanju romske problematike.

"Na območju Policijske uprave Novo mesto čutim, da se nekaj dogaja v pozitivni smeri. Če bodo s tem tempom nadaljevali, ocenjujem, da bo potrebnega vsaj pol leta, da bodo občani v okoliških naseljih to tudi občutili," je dodal.

Poenotenje ukrepov med občinami

Sicer pa okrepljeno policijsko delovanje ni edini kratkoročni ukrep za reševanje romske problematike. Kočevski župan Vladimir Prebilič, ki je eden od podpisnikov pisma županov dolenjskih in belokranjskih občin, v katerem so opozarjali na nasilništvo in kriminal, ki da v veliki meri izhaja iz socialnega položaja predvsem dela romske skupnosti, je pojasnil, da so mogoči tudi drugi kratkoročni ukrepi. A ti morajo biti med občinami poenoteni, sicer se bodo ljudje preseljevali v tiste občine, ki so njim ugodnejše, s tem pa se bodo težave le preselile drugam, kar ni rešitev.

Sorodna novica Župani pozdravljajo proaktivni pristop vlade k reševanju romske problematike

Med drugim bi lahko omejili avtomatizem pri izplačevanju finančnih oz. socialnih transferjev in bi v dogovoru s prejemnikom izredno socialno pomoč omejili z odplačevanjem dolgov, denimo za komunalo.

Poleg tega je treba sistematizirati delovno mesto romskega pomočnika na področju vzgoje in izobraževanja, saj bodo s tem lahko šole z gotovostjo zaposlile pomočnike, ki med drugim preverjajo po šolah, kateri romski otroci obiskujejo pouk in z družinami kontaktirajo, če otrok ne pride v šolo. Treba je izboljšati sodelovanje centrov za socialno delo in šole, da bi lahko bolje udejanjili institut omejevanja pravic tistih družin, katerih otroci šole sistematično ne obiskujejo.

Prebilič je pojasnil, da so imeli v Kočevju kar nekaj odvzemov otrok iz družine. Menijo, da so postopali pravilno zaradi razmer in okoliščin, v katerih so ti otroci odraščali. Sicer se zaveda, da starši težko pošljejo otroka v šolo, če doma nimajo nobenega standarda bivanja. Zato pa morajo skupaj ustvariti določene bivalne standarde.

Tako ga veseli, da je potekal današnji sestanek delovne skupine, saj jim v 10 letih, kolikor je že župan, tako daleč še ni uspelo. Težave pa so po njegovih besedah gromozanske, saj se na področju romske problematike dolga leta ni nič reševalo. Kot je dejal, si ne želi ničesar drugega, kot da bi živeli v miru in sožitju, ob čemer se zaveda, da so žrtve na obeh straneh. "Tudi med Romi prihaja do zelo težkih, celo brutalnih razmer. Želimo okolje, kjer ne bo nobeden izključen, ampak vsi vključeni," je povedal v izjavi po sestanku.

Zadeve se ne da premakniti čez noč

Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat – Muc pa je dodal, da so na današnjem sestanku prišli do skupnega sklepa, da je treba izboljšati položaj romske skupnosti. Po njegovem mnenju je pomembno, da si tudi romska skupnost začrta pot, ki gre proti razvoju. Kot je dejal, se v preteklosti marsikatera zadeva pri reševanju romske problematike ni rešila, čeprav so bile za to možnosti.

Tako pričakuje, da bo v prihodnje politična volja za reševanje romske problematike in da bo dovolj sprenevedanja, da se zadeve ne da premakniti čez noč. "Teh noči je že 60 let," je opozoril.

Poleg kratkoročnih ukrepov se bodo v skupini skupaj z ekspertnimi podskupinami lotili spremembe zakonodaje in priprave programa za Rome.