Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Projekt izgradnje južne vrhniške obvoznice sestavljajo trije sklopi. Prvi sklop je obsegal izgradnjo dveh novih krožišč ob avtocestnem izvozu Vrhnika. Dela v skupni vrednosti približno 1,3 milijona evrov sta financirala direkcija za infrastrukturo in Dars, končana pa so bila že avgusta lani, ko je bila infrastruktura tudi predana v uporabo.

Drugi sklop, pri katerem so bila dela končana v tem mesecu, je predstavljal ureditev navezave na cesto Borovnica–Vrhnika, gradnjo dodatnega krožišča in rekonstrukcijo dela regionalke med Vrhniko in Borovnico oz. Podpečjo. Gradbena dela v tej fazi so bila vredna skoraj 2,4 milijona evrov, financirala pa sta jih direkcija za infrastrukturo in Občina Vrhnika.

V obeh primerih je bil izvajalec del, za katera je bila pogodba sklenjena poleti 2021, litijsko gradbeno podjetje Trgograd.

Čakajo še na povezovalno pot do kamnoloma Verd

Tretji sklop medtem predvideva gradnjo povezovalne ceste med državno cesto Borovnica–Vrhnika in kamnolomom Verd, ki bo prečkala tamkajšnjo industrijsko cono. Ta del je v pristojnosti vrhniške občine, zanj pa še potekajo potrebni postopki.

Pri Vrhniki odprli nov avtocestni izvoz Verd

Nova prometna infrastruktura, po kateri je danes stekel promet, bo razbremenila naselje Verd in središče Vrhnike, saj se bodo tako osebna kot tovorna vozila lahko hitreje in mimo naseljenih območij priključila na avtocesto ali na regionalno cesto Vrhnika–Ljubljana.

"S tem smo naredili prvi korak k razbremenitvi prometa v središču Vrhnike, saj bodo krajani Verda, občani Borovnice ter tovorni promet iz kamnoloma lahko uporabili ta odsek tako za dostop na avtocesto kot do vzhodnega dela Vrhnike," je ob odprtju po navedbah Občine Vrhnika dejal župan Daniel Cukjati.

Na slovesnosti ob odstranitvi zapore in sprostitvi prometa sta poleg Cukjatija med drugim sodelovala še ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in član uprave Darsa Andrej Ribič.

Novi projekti na vidiku

V prihodnosti je v vrhniški občini med drugim načrtovana tudi ureditev severne obvoznice, s katero se bo promet iz Logatca proti Ljubljani izognil središču kraja. Projekt, ki je ocenjen na približno 9,4 milijona evrov brez davka, je po pojasnilih direkcije za infrastrukturo trenutno v fazi priprave projektne dokumentacije.