Foto: PNZ
Foto: PNZ

Prek družbenih omrežij nanj vabijo predvsem člani stranke SDS, medtem ko se del politike od protesta ograjuje. Tam po napovedih tudi ne bo iniciative Hoč'mo cesto.

V zadnjem obdobju predvsem s Koroškega, pa tudi iz Šaleške doline prihajajo opozorila o počasni gradnji oz. zamiku gradnje severnega dela tretje razvojne osi od avtoceste A1 pri Šentrupertu do Slovenj Gradca. Nova časovnica naj bi bila znana aprila.

Predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak je nedavno dejal, da Dars kot investitor na večino razlogov za zamik del na projektu nima vpliva, in opozoril na dolgotrajne postopke. Ob začetku gradnje hitre ceste na Koroškem avgusta 2021 je sicer napovedal dokončanje celotnega odseka hitre ceste Šentrupert–Slovenj Gradec do konca leta 2027.

Zaradi zamud pri gradnji je poslanska skupina SDS-a prejšnji teden zahtevala sklic nujne seje odbora DZ-ja za infrastrukturo. Koroška regijska organizacija SDS-a, koroška poslanka SDS-a Alenka Helbl in nekateri izpostavljeni člani SDS-a s Koroškega pa zaradi dogajanja pozivajo k udeležbi na shodu, ki bo popoldne ob gradbišču Jenina.

"Z zamikom pri gradnji tretje razvojne osi vlada Roberta Goloba pozablja na Korošce. Koroška je zaradi slabših obstoječih cestnih povezav gospodarsko in podjetniško manj konkurenčna, saj regija že zdaj stagnira, mladi tu ne vidijo svojih priložnosti," so pred shodom med drugim zapisali na družbenem omrežju. Zahtevajo, da vlada brez izgovorov nadaljuje vse postopke za zgradnjo ceste do leta 2027.

Četudi podpira vsa prizadevanja Korošcev za čimprejšnjo gradnjo hitre ceste, se protestnega shoda, "ki ga pripravlja največja opozicijska stranka", ne namerava udeležiti, je sporočil vodja poslanske skupine SD-ja, koroški poslanec Jani Prednik. Bo pa gradnjo skrbno spremljal in od pristojnih še naprej terjal odgovore, je dodal.

V Gibanju Svoboda so v sporočilu izrazili razočaranje ob informacijah o zamikih pri gradnji. "Še bolj razočarani pa smo nad početjem sedanje opozicije, ki ta projekt kljub zavedanju, kako pomemben je za Koroško, zlorablja za politična obračunavanja," so navedli. Dodali so, da zamud ni povzročila trenutna vlada in da je bila obljuba o končanju projekta leta 2027 dana v času vlade Janeza Janše.

"Gradnja se ni ustavila, kot bi to želeli nekateri prikazati, temveč se nadaljuje, postopke in izvedbo pa bomo pospešili v največjem mogočem obsegu," pa je zapisal koroški poslanec Gibanja Svoboda Dušan Stojanovič. Projekt tretje razvojne osi za vladno koalicijo ostaja ključen in prioriteten, je dodal.

Iz civilne iniciative Hoč'mo cesto, ki si od leta 2014 prizadeva za gradnjo tretje razvojne osi na Koroško, so sporočili, da spodbujajo tvorno sodelovanje vseh družbenih skupin, tako civilne družbe, gospodarstva ter tudi lokalne in državne politike za zgradnjo hitre ceste. Kot je za STA sporočil Andrej Grobelnik iz iniciative, pa je današnji shod na Jenini "iz sredstev javnega obveščanja razumeti kot politični dogodek, ki se ga bodo najbrž udeležili člani politične stranke".

Dars: Dela potekajo intenzivno

Članica uprave Darsa Lidija Kegljevič Zagorc je poudarila, da dela na severnem delu tretje razvojne osi potekajo zelo intenzivno. Poudarila je, da je zaključen sklop Gaberke, da bodo na sklopu Jenina dela končana do konca letošnjega leta in da je vodstvo Darsa v sredo sklenilo pogodbo za gradnjo še dveh sklopov, to je sklopov B in H na območju Škalskega jezera in Konovega, kjer se bodo dela začela še v tem mesecu in bodo potekala 30 mesecev.

Za preostale štiri sklope na odseku Velenje–Slovenj Gradec, kjer dela še ne potekajo, pa so že vložene zahteve za izdajo gradbenih dovoljenj, razen na sklopu A (Velenje), kjer je prišlo do spremembe projektnih rešitev, ki terjajo presojo skladnosti z že izdanim okoljevarstvenim soglasjem, je dejala članica uprave Darsa.