Ravenski svetniki so sprejeli sklep, s katerim so pozvali vodstvo ZD-ja, da poda soglasje občini k podelitvi dveh koncesij za dejavnost splošne oz. družinske medicine. Foto: Pixabay
Ravenski svetniki so sprejeli sklep, s katerim so pozvali vodstvo ZD-ja, da poda soglasje občini k podelitvi dveh koncesij za dejavnost splošne oz. družinske medicine. Foto: Pixabay

Pomanjkanje zdravnikov družinske medicine na območju Raven na Koroškem oz. celotne Mežiške doline, ki jo pokriva Zdravstveni dom Ravne na Koroškem, se vleče že nekaj časa. K iskanju rešitev in oblikovanju aktivnosti je pred časom pristopila tudi ravenska občina, država pa je prav v okviru ZD-ja Ravne predvidela kar pet ambulant za neopredeljene bolnike. A ZD Ravne teh ambulant ne bo vzpostavljal, je v sredo na seji občinskega sveta ponovil direktor ZD-ja Ravne na Koroškem Stanislav Pušnik.

Kot je spomnil, so že doslej problematiko reševali tako, da ob odhodih zdravnikov dejavnosti kot take ne ukinjajo. Tako tri ambulante, kjer trenutno ni zdravnika, delujejo vsak dan, kot nosilci pa v njih delajo upokojeni zdravniki, sobni zdravniki, specializanti, dodatno tudi ostale zdravnice. Pušnik meni, da je sistem vzpostavljanja ambulant za neopredeljene neustrezen, saj na ta način v sistem vnašajo bistveno več nepravilnosti, kot pa bi s tem rešili problemov.

Računajo, da bo problematika praznih ambulant rešena do leta 2026

Sicer pa v ZD-ju Ravne z že vnaprej predvidenimi prihodnjimi nosilci načrtujejo, da bodo problematiko zdajšnjih ambulant brez nosilcev dejavnosti rešili do leta 2026. V ZD je trenutno zaposlenih osem zdravnikov družinske medicine, ki imajo po Pušnikovih besedah nadpovprečno število opredeljenih pacientov. Na seji je svetnikom vnovič omenil tudi problematiko pomanjkanja prostorov za izvajanje vseh, tudi na novo pridobljenih dejavnosti, prav tako je pereče pomanjkanje parkirišč.

Glede zagotovitve dodatnih prostorov za ZD Pušnik meni, da bi bila ureditev nekdanjih prostorov SDK v središču Raven ustrezna rešitev, medtem ko občina na to gleda nekoliko drugače. Glede privarčevanega denarja na računu ZD-ja Ravne in nekaterih očitkov v zvezi s tem pa je dejal, da gre za skupni denar in da se glede tega v ZD-ju obnašajo "skrajno racionalno". Verjame, da lahko s tem "marsikaj dobrega naredijo" in da bo v primeru pristopa k potrebnim naložbam ta denar tudi kmalu pošel. Z lanskim presežkom v višini več 100.000 evrov ima za morebitne naložbe ZD-ja privarčevanih blizu dva milijona evrov.

ZD bo dal soglasje za dve koncesiji, a ga pogojuje

Pušnik sicer ocenjuje, da zaposlenim v ZD-ju Ravne nudijo optimalne pogoje za delo, prav tako vsa leta podeljujejo štipendije; trenutno imajo dva štipendista. Glede ponujene možnosti občinskega stanovanja za novo zaposlenega zdravnika pa je dejal, da v zadnjem desetletju pri razgovorih za službo kandidati po tem niso povpraševali, vseeno pa vse obvestijo, da ta možnost je. Pušnik upa, da bo dolgoročne rešitve prinesla predvidena zdravstvena reforma, glede podelitev koncesij pa je dejal, da bodo dali soglasje, a s pripisom dela obvez, ki jih mora prevzeti koncesionar.

Ravenski svetniki so namreč sprejeli sklep, s katerim so pozvali vodstvo ZD-ja, da poda soglasje občini k podelitvi dveh koncesij za dejavnost splošne oz. družinske medicine. Svetniki tudi pozivajo ZD, da izvede vse potrebno za zaposlitev zdravnikov iz tujine, da v skladu z zakonskimi možnostmi zagotovi najvišje plačne razrede obstoječim zdravnikom ter da izvede še nekatere druge ukrepe.

Glede razpisa koncesij je ravenski župan Tomaž Rožen napovedal, da bodo na prihodnji seji že prvič sprejemali odlok, nato bi lahko v roku dveh mesecev objavili razpis.