Foto: BoBo
Foto: BoBo

Cene so visoke tudi zato, ker je vlada zamejila ceno za gospodinjstva in nekatere zaščitene poslovne odjemalce, kamor majhni obrtniki in podjetniki ne spadajo. Ravenski koncesionar Petrol pa jim zaračunava najvišjo možno ceno in vse kaže, da bo tako do konca leta.

Če bo šlo tako naprej, bodo prisiljeni zapirati, so podjetniki in obrtniki povedali tudi na tokratnem sestanku na občini.

Cene v ravenskem daljinskem sistemu, kjer se ogrevajo s plinom in toploto, so štiri- ali celo petkrat višje.

"Ta podražitev ogrevanja nas je precej prizadela. Z 200 evrov smo prišli na 800 evrov na mesec in to je nevzdržno. Megavatna ura toplote s kogeneracijo, odpadno toploto pa še ne vem s čim, je dražja od megavatne ure elektrike," je povedal podjetnik s področja zobozdravstva Ivan Backovič.

"Januarski dvig je bil zelo povečan, tudi do 500 odstotkov. Tudi po ostalih občinah so bistveno nižje cene. Tako da ta naš dvig prav na Ravnah na Koroškem res štrli," je dejal Sašo Sirk s področja računalništva.

Judita Škoflek, ravenska območne podjetniške zbornice, pa je opozorila: "Drastični dvigi za 500, 600 evrov na malega podjetnika, ki mora to dodatno zaslužiti, lahko ogrozijo njegov obstoj."

Ravenski župan Tomaž Rožen je na pomoč poklical odvetnico Irmo Pavlinič Krebs. "To, da so poslovni odjemalci na daljinskem toplovodu diskriminirani, je najbrž pomota. Upam, da ta pomota, ko so izpadli iz uredbe, ni preračunana," je namignil.

Pavlinič Krebs pa je k temu dodala: "Občina ima kot koncendent vso pravico pri koncesionarju preverjati, ali je cena, kot je določena, določena upravičeno."

A ne predstavnikov Petrola niti agencije za energijo kljub pozivom na sestanku tokrat ni bilo.