Neuradno naj bi Teš vztrajal pri 12-urni prekinitvi dobave toplotne energije, medtem ko na velenjski občini menijo, da ta prekinitev ne bi smela biti daljša od šest ur. Foto: BoBo
Neuradno naj bi Teš vztrajal pri 12-urni prekinitvi dobave toplotne energije, medtem ko na velenjski občini menijo, da ta prekinitev ne bi smela biti daljša od šest ur. Foto: BoBo

Teš in Komunalno podjetje Velenje, ki skrbi za daljinsko ogrevanje občin Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki, se še nista dogovorila o novi pogodbi za dobavo toplotne energije do konca leta 2016, potem ko je Teš do zdaj veljavno pogodbo na začetku julija prekinil.

Kdaj bodo novi pogovori, še ni znano, začeli naj bi se prihodnji teden. Svet velenjske komunale še vedno vztraja, da je trimesečni odpovedni rok, ki ga ima Termoelektrarna Šoštanj pri dobavi toplotne energije, prekratek in da mora biti oskrba s toplotno energijo nemotena.

"O ceni se je mogoče pogajati, čeprav menimo, da bi glede na boljši izkoristek bloka šest morala biti nižja od obstoječe. Pogajanja se torej nadaljujejo, Komunalno podjetje Velenje pa bo hkrati tudi po sodni poti zavarovalo občane ter seveda ustanove in podjetja pred veliko škodo, ki bi nastala z uveljavitvijo enostranske odpovedi pogodbe," pravi velenjski župan Bojan Kontič.

Čakajoč na podaljšanje obratovanja štirice
Pogodbo so sicer prekinili na podlagi novega akta o metodologiji določanja cene toplotne energije, ki ga je sprejel svet Agencije RS za energijo. Teš je nato na Komunalno podjetje Velenje posredovali predlog nove pogodbe za dobavo toplotne energije do konca leta 2016, ki pa ga je svet komunalnega podjetja zavrnil.

Potem ko konec leta poteče okoljevarstveno dovoljenje za blok 4 ter je januarja in februarja 2016 predviden remont bloka 5, bo blok 6 edini vir ogrevanja iz Teša in lahko ob njegovem morebitnem izpadu "pričakujemo lokalno katastrofo", je v pismu premierju Miru Cerarju ta mesec opozoril velenjski župan. Na ministrstvu za okolje in prostor pa pravijo, da je za prenos direktive, na podlagi katere bi med drugim lahko podaljšali delovanje četrtega bloka - in pozimi v primeru izpada bloka 6 zagotavljali ogrevanje -, potreben sprejem še dveh uredb.