Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

V enem od koroških gospodarskih velikanov, Tovarni akumulatorskih baterij (TAB), so sicer razmišljali o odpiranju proizvodnje v tujini, vendar so v Leku potrdili, da jim je uspelo s TAB-om uskladiti dogovor glede nakupa nove Lekove proizvodne dvorane na Prevaljah.

V TAB-u niso skrivali, da jih Lekova dvorana zanima za začetek proizvodnje tehnološko naprednejših litij-ionskih baterij. To je razvojno eden ključnih korakov za preživetje tega koroškega gospodarskega velikana. Informacije v TAB-u še niso potrdili, so pa bolj zgovorni v Leku, kjer zatrjujejo, da imajo z njimi dogovor o nakupu. Če bo šlo vse po načrtih, je tam v petih letih pričakovati 300 novih delovnih mest.

Ali kot je nedavno za Radio Slovenija pojasnil direktor TAB-a Bogomir Auprih: "Svinčenih baterij je letno globalno za okoli 50 milijonov dolarjev posla. Za litij-ionske naj bi šlo dvakrat, trikrat, štirikrat čez te številke, ker s seboj pripeljejo nove načine uporabe, tam, kjer se prej baterija ni uporabljala. Pri tem se tudi mi oziramo, da bi te module, celice sami proizvajali."

Lek vztraja pri selitvi proizvodnje v Kundl v Avstrijo, na Prevaljah naj bi ostala le ena od slovenskih lokacij globalnega operativnega centra. V Leku pravijo, da so rešitev znotraj Novartisa našli za več kot 50 delavcev s Prevalj, časa za dodatne dogovore pa da je še nekaj, saj bodo proizvodnjo s Prevalj selili prihodnje leto.