Kako bo videti slovenska pokrajinska sestavljanka, še vedno ni jasno. Foto: BoBo
Kako bo videti slovenska pokrajinska sestavljanka, še vedno ni jasno. Foto: BoBo

Povezovanju s Šaleško dolino so pred časom nasprotovali tudi na svetu koroške regije in zahtevali samostojno pokrajino. Koroška se namreč spopada z izrazitim odseljevanjem prebivalcev in je visoko razvojno ogrožena.

Veliko si na Koroškem obetajo od tretje razvojne osi, pri zavzemanju za samostojno koroško pokrajino pa računajo tudi na dovolj denarja za razvoj gospodarstva in spodbujanje naložb. Slovenjgraški župan Tilen Klugler je poudaril, da morajo pokrajine prispevati k decentralizaciji: "Tudi mi smo se na ravni koroške regije, ki predstavlja 12 občin, vse županje in župani poenotili, da si Koroška glede na svojo zgodovino zasluži samostojno pokrajino in naj se kot taka tudi vnese v zakonodajo in se tudi imenuje Koroška pokrajina."

Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca pa je sinoči Slovenjgradčanom zatrdil, da bodo upoštevali predloge in da je teritorialna delitev pokrajin še odprta tema. "Nikakor pa si v državnem svetu ne predstavljamo, da bi s tem predlogom šli v parlamentarni postopek brez strinjanja večine občin, ker bi potem dobili neko umetno tvorbo," je dodal.

Korošci menijo, da bi le samostojna koroška pokrajina prispevala k prekinitvi negativnih demografskih tokov.