Minister Henrik Gjerkeš kljub upočasnjeni dinamiki na področju ustanavljanja pokrajin napoveduje, da bo zakonodaja sprejeta do konca leta 2011. Sam upa, da bo še prej. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Minister Henrik Gjerkeš kljub upočasnjeni dinamiki na področju ustanavljanja pokrajin napoveduje, da bo zakonodaja sprejeta do konca leta 2011. Sam upa, da bo še prej. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared

Pojasnil je, da je glavni razlog za nov zastoj na tem področju razhajanje med koalicijo in opozicijo, ki se tudi v tem mandatu nista uskladili glede koncepta pokrajin - jedro spora ostaja njihovo število. In ker je za ustanovitev pokrajin potrebna dvotretjinska podpora poslancev v parlamentu, "bomo veseli, če bodo prej zaključena pogajanja", je novinarki Radia Slovenija Urški Valjavec povedal minister.

PREBERITE MMC-jev INTERVJU S HENRIKOM GJERKEŠEM
"Drugo leto bi v pokrajinah lahko že volili"


Pokrajinska zakonodaja sprejeta do konca leta 2011?

Kot je znano, vlada podpira velike, razvojno naravnane pokrajine. Poleg tega zagovarja postopen prenos pristojnosti in finančnih sredstev, je spomnil Gjerkeš. In medtem ko se koalicija nagiba k številu šestih pokrajin, je cilj opozicije število 13, pri čemer bi imela Ljubljana poseben status.

Kljub temu služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko ostaja optimistična, saj verjame, da je pokrajinska zakonodaja vendarle lahko sprejeta do konca leta 2011 ali celo prej. "Jaz upam, da bo to prej, ker jaz nisem govoril, da bo dinamika ponehala, temveč da bo šla zdaj v usklajevanje," je spomnil Gjerkeš.

"Nismo se zavezali tako, da bi morale biti volitve nujno sočasne"
Ministrova optimistična napoved po prevzemu funkcije, da bomo v pokrajine volili sočasno z lokalnimi volitvami, se torej ne bo izpolnila. "To bi bilo finančno racionalno, a se nismo zavezali tako, da bi morale biti ene volitve nujno z drugimi," je, ko so ga spomnili na obljubo, odgovoril minister.

Pojasniti velja še, da je njegovo ministrstvo brez resorja pri Organizaciji za gospodarski razvoj in sodelovanje naročilo 200.000 evrov vredno analizo možnosti členitve Slovenije. Delne rezultate lahko pričakujemo maja, končne pa čez dobro leto.