Trinajst pokrajin in MOL je predlog, ki ga je v parlamentarno proceduro vložila poslanska skupina SDS. Foto: MMC RTV SLO
Trinajst pokrajin in MOL je predlog, ki ga je v parlamentarno proceduro vložila poslanska skupina SDS. Foto: MMC RTV SLO
Jože Tanko
Očitno je, da vlada koncepta pokrajinske zakonodaje še nima razdelanega, meni Jože Tanko, SDS. Foto: MMC RTV SLO
Henrik Gjerkeš in Vili Trofenik
Minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj predlaga tri, šest ali osem pokrajin, Vili Trofenik, predsednik odbora DZ-ja za to področje, pa dodaja, da ima koalicija jasen koncept regionalizacije. Foto: DZ

Predlog poslanske skupine SDS je predstavil Jože Tanko, po njem pa bi poleg 13 pokrajin poseben status dodelili tudi Mestni občini Ljubljana. Predlog je v veliki meri povzet po tistem, ki ga je pripravila prejšnja vlada, spremembe pa se nanašajo na volitve predsednika pokrajine.

SDS sicer koaliciji očita predvsem počasnost pri obravnavanju pokrajinske zakonodaje, saj "očitno vlada koncepta pokrajinske zakonodaje še nima razdelanega". Tanko je spomnil, da naj bi vlada paket pokrajinske zakonodaje sprejela v četrtek, kar pa se ni zgodilo. Pojasnil je, da mora vlada, če želi volitve v pokrajine izvesti z lokalnimi volitvami prihodnje leto, zakon sprejeti najpozneje do aprila 2010.

Ministrstvo: Osnutek pokrajinske zakonodaje je pripravljen
Ministrstvo za lokalno samoupravo in regionalno politiko je očitke SDS-a zavrnilo. Sporočili so, da je vlada že pripravila osnutek pokrajinske zakonodaje, o katerem se že posvetuje s koalicijskimi strankami, čemur bo sledilo posvetovanje z opozicijo, župani in preostalo javnostjo. Pripravljen naj bi bil osnutek svežnja temeljne pokrajinske zakonodaje, po političnem usklajevanju in javni razpravi pa bodo oblikovani dokončni vladni predlogi.

"Navedbe o nekompetentnosti neutemeljene"
Navedbe SDS-a, da sta "tako nekdanja ministrica Zlata Ploštajner kot zdajšnji minister Gjerkeš za to področje nekompetentna", so po mnenju ministrstva "popolnoma zunaj konteksta", saj so rezultati dela Ploštajnerjeve znani, ocenjevanje dela nekoga, ki resor vodi šele nekaj več kot mesec dni (Gjerkeš) pa naj bi bilo popolnoma neutemeljeno.

Trofenik: Državljani so se do SDS-ovega predloga že negativno opredelili
Na predlog poslanske skupine SDS se je odzval tudi del koalicije. Po mnenju Vilija Trofenika (Zares) predlog SDS-a ni nič inovativnega. Opozoril je, da so se državljani do teh predlogov že negativno opredelili, zanj pa je predlog 13 pokrajin nesprejemljiv in korak stran od regionalizacije. Predsednik odbora DZ-ja za lokalno samoupravo in regionalni razvoj je še pripomnil, da je SDS-ov predlog običajna praksa "vlaganja starih zakonov iz svoje zaloge " v smislu populističnih učinkov.

Kritiko Jožeta Tanka, da je SDS predlog vložil, ker vlada še ni pripravila svojega, je označil za "za lase privlečen izgovor", saj naj bi imela koalicija jasen koncept regionalizacije, po katerem bo ta omejena na največ osem pokrajin. V zvezi z napovedjo, da naj bi volitve v pokrajine izpeljali hkrati z lokalnimi volitvami, pa je Trofenik dejal, da je bil minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj pri tej napovedi nekoliko "nespreten", saj bi bilo dejansko težko pravočasno sprejeti zakonodajni sveženj. Obravnava svežnja zakonov, ki jih je vložil SDS, pa bo v vsakem primeru pomenila določeno oviro, je še dodal poslanec.

Podobno meni tudi Borut Sajovic (LDS), ki je dejal, da je cilj predloga, ki ga je vložil SDS, le politizacija problema in njegovo zavlačevanje. Tudi Sajovic sicer meni, da terminski načrt, po katerem bi pokrajinske volitve izpeljali skupaj z lokalnimi, ni realen.

Bojan Kontič (SD) pa potezo SDS-a ocenjuje kot "ponoven poskus neuspelega političnega manevra", po katerem naj bi stranka le želela "po desni" prehiteti ministra Henrika Gjerkeša, katerega predlogi so v zaključni fazi priprave.

SNS: Prava številka je pet
Odzvali so se tudi v opozicijski SNS, kjer so znova poudarili, da je vladni predlog "skregan" z zgodovino in izbira napačno rešitev. SNS ima za temelj slovenske identitete slovenske dežele, "ki so vedno obstajale in še vedno so tu, saj jih ni nihče ukinil". Po mnenju SNS-a je primerno število pokrajin pet, in sicer Primorska, Koroška, Štajerska, Kranjska in Slovenska krajina.

SLS: Poteza SDS-a logična, saj se vlada ne odziva dovolj
Za nekdanjega ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Ivana Žagarja, ki prihaja iz vrst SLS-a pa je poteza SDS-a "logična, potem ko s strani vlade ni nekega odziva in tudi ne poznamo rešitev, ki jih pripravlja vlada." Če bi pokrajine imeli že danes, bi se veliko bolje odzvali na krizo, meni Žagar in kot primer izpostavlja Pomurje. Zakon za Pomurje naj bi namreč za pokrajino prinašal bistveno manj, kot pa bi jim prinesla pokrajinska zakonodaja pripravljena v prejšnjem mandatu.

Žagar je še dejal, da je bila pokojninska zakonodaja skoraj v celoti pripravljenja v mandatu prejšnje vlade in poudaril, da pokrajin ni mogoče ustanoviti brez političnega konsenza na najširši možni ravni.

DeSUS in LDS za šest pokrajin
Kot je znano, je minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj začel posvetovanja s poslanskimi skupinami in se že sešel z DeSUS-om, ki podpira šestpokrajinsko razdelitev Slovenije, kar je po besedah Matjaža Zanoškarja "neko logično zaokrožanje tega teritorija". Gjerkešov predlog je sicer tri, šest ali osem pokrajin.

Minister se je sešel tudi s poslanci LDS-a, ki so podprli predlog šestih pokrajin, hkrati pa si želijo še podrobnejšo opredelitev pristojnosti in načina financiranja pokrajin.