Plečnikov stadion za Bežigradom. Foto: BoBo
Plečnikov stadion za Bežigradom. Foto: BoBo

Potem ko se je zdelo, da je po 12 letih pot prenovi Plečnikovega stadiona, ki jo vodi podjetnik Joc Pečenik, odprta, se zdaj ponovno iščejo možnosti za drugačno rešitev. Večji del stroke se je na odboru za kulturo v državnem zboru poenotil, da bo projekt Bežigrajski športni park Plečnikov stadion uničil.

Ali bomo tudi v Sloveniji priča protestom, podobno kot pred dnevi v Tirani ob rušenju nacionalnega gledališča Albanije? Tudi to je organizacija Europa Nostra, tako kot Plečnikov stadion za Bežigradom, uvrstila na seznam sedmih najbolj ogroženih spomenikov in dediščinskih območij v Evropi za leto 2020. Vzporednic je veliko, od časa nastanka obeh objektov, načrtov vlagateljev, do kupoprodajne pogodbe, je v imenu predlagatelja seje poudarila Nataša Sukič iz poslanske skupine Levica.

V nadaljevanju je imelo približno 15 strokovnjakov in predstavnikov osrednjih ustanov s področja varovanja kulturne dediščine in arhitekture v državnem zboru podobno sporočilo. Projekt Bežigrajski športni park bo vseboval le nekaj odstotkov Plečnikovega stadiona, zato ne predstavlja njegove prenove, ampak pozidavo in uničenje. Profesor Aleš Vodopivec s fakultete za arhitekturo pravi, da v 50 letih dela ni videl takšnega poenotenja stroke.

Pa vendar je Zavod za varstvo kulturne dediščine projektu prižgal zeleno luč. Ali se je zavod znašel v protislovju? Medtem ko profesor Matej Klemenčič, predsednik strokovnega sveta Zavoda za varstvo kulturne dediščine, projektu Bežigrajski športni park nasprotuje, ker je v nasprotju z nekaterimi členi odloka in varstvenega režima za spomenik, generalni konservator Zavoda za varstvo kulturne dediščine Robert Peskar zatrjuje, da projektu niso mogli prižgati rdeče luči, ker so mu ravno predpisi naklonjeni.

Na potezi je zdaj država, da spremeni predpise, odkupi stadion ali ponudi drugo zemljišče. Ljubljanska občina projekt podpira. Na ministrstvu za kulturo proučujejo vse možnosti, da se izvede dejanska obnova in ne novogradnja, je povedala državna sekretarka Ignacija Fridl Jarc.

Projekt Bežigrajski športni park, ki je trenutno v postopku pridobivanja integralnega gradbenega dovoljenja, vodi Jure Leben, nekdanji minister za okolje in prostor. Povedal je, da sodelujejo z Zavodom za varstvo kulturne dediščine in izrazil naklonjenost nadaljevanju dialoga.

Ali bo Ministrstvo za kulturo zaustavilo Pečečnikov projekt prenove Plečnikovega stadiona?

Če se bo dialog med nasprotujočimi stranmi dejansko odvil, bo to velikanski preboj po več kot desetletju ne-dialoga. Pečečnik je za oddajo Kulturna panorama v začetku aprila povedal, da v spomenike ne vlaga, je pa Plečnikov stadion naprodaj, če ga kdo želi obnoviti v izvorni obliki.

Ob koncu seje je odbor za kulturo sprejel sklep koalicije, da se je odbor seznanil s problematiko dediščine Plečnikovega stadiona v Ljubljani in podpira prizadevanja za ohranitev vrednot, zaradi katerih je bil Plečnikov stadion razglašen za kulturni spomenik državnega pomena, in pozval Ministrstvo za kulturo, da prepreči propadanje ali izgubo vrednot vseh spomeniških del Jožeta Plečnika. Bolj zavezujočih sklepov poslanske skupine Levica, ki je predlagala odkup stadiona ali zamenjavo zemljišča, njegovo zaščito v integralnem smislu in obnovo v celoti, pa odbor ni podprl.

Studio ob 17-ih