Skiro, ki ga je nekdo pustil na kolesarski stezi. Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul
Skiro, ki ga je nekdo pustil na kolesarski stezi. Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul

Na izposojo je v Ljubljani 300 električnih skirojev, ki jih je po opravljeni vožnji mogoče parkirati na nekaj deset vnaprej določenih mestih. A zeleni skiroji ležijo tudi po zelenicah in pločnikih.

Župan Mestne občine Ljubljana (MOL) Zoran Janković je na novinarski konferenci dejal, da MOL s podjetjem Bolt ni sklepala nobenih dogovorov. Kot ključen problem pa je ocenil, da lahko skiro vsak pusti kjer koli.

Sorodna novica Vse širša ponudba električnih skirojev v slovenskih mestih

Če bodo električni skiroji še naprej ovirali pešce, invalide in druge udeležence v prometu, se bodo na občini jeseni pogovorili z Boltom, je dejal Janković. Direktorju podjetja Bolt Ivanu Begoviću zato sporoča, da sistem izposoje električnih koles lahko deluje v Ljubljani, vendar mora podjetje poskrbeti, da se bodo spoštovala pravila.

Janković je dejal, da je sicer treba počakati, da mine otvoritvena evforija, jeseni pa bodo videli, kaj bo pomenila vrnitev šolarjev in študentov v mesto. Ob tem je izpostavil tudi omejitev hitrosti v središču mesta, kjer imajo v peš coni že zdaj težave. Na MOL-u zato preverjajo, ali zakonodaja omogoča, da v peš coni prepovejo vse motorje, če to ne bo mogoče, bodo to predlagali ministrstvu za infrastrukturo.

V središču mesta prometne predpise kršijo predvsem dostavljavci hrane, zato je MOL v zaključnih pogovorih s podjetjema Glovo in Wolt, pravi Janković. MOL predlaga, da bi imel vsak voznik na torbi označbo s številko, da bi lahko ljudje prijavili neprimerno vožnjo. Če bi voznik večkrat kršil pravila, ne bi smel več voziti po središču mestu, je dodal Janković.