Dimnik Energetike Ljubljana. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Dimnik Energetike Ljubljana. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Konec aprila preneha veljati vladna uredba o določitvi cene zemeljskega plina iz plinskega sistema, ki je v iztekajoči se ogrevalni sezoni ceno plina zamejila pri 0,05990 evra za kilovatno uro oz. 59,90 evra za megavatno uro.

Sorodna novica Energetika Ljubljana bo podražila daljinsko ogrevanje v Ljubljani za približno sedem odstotkov

S 1. majem bo nova cena za odjemalce plina Energetike Ljubljana določena pri 0,05391 evra za kilovatno uro oz. 53,91 evra za megavatno uro, piše v sporočilu za javnost.

Strošek za maj z vsemi dajatvami in davkom na dodano vrednost se bo ob pričakovani porabi plina za povprečno stanovanje velikosti 70 kvadratnih metrov po izračunih podjetja znižal za dva evra, na 28 evrov, za povprečno hišo v velikosti 200 kvadratnih metrov pa za sedem evrov, na 59 evrov.

Letni strošek skupaj z dajatvami naj bi bil v tem letu v primerjavi z 2023 nižji za okvirno osem odstotkov. Za stanovanje omenjene velikosti naj bi se znižal za okvirno 71 evrov, na 824 evrov, za povprečno hišo pa za okvirno 184 evrov, na 1921 evrov, so navedli.

Energetika Ljubljana je peti največji ponudnik plina v državi. V Mestni občini Ljubljana po lastnih navedbah s toploto in zemeljskim plinom oskrbuje 81 odstotkov stanovanj.