Foto: MMC RTV Slovenija/Blaž Plut
Foto: MMC RTV Slovenija/Blaž Plut
Sorodna novica Projekt Emonika ocenjen na okoli 350 milijonov evrov, končan naj bi bil leta 2025

Dela na Vilharjevi cesti med Železno cesto in Situlo se končujejo, še ta mesec bodo nadaljevali posege na odseku do Dunajske ceste. Prenova infrastrukture na Vilharjevi cesti je prvi pogoj, da lahko država nadaljuje svoje posege na sami železniški postaji. "Država bi rada začela še letos prenavljati železniško progo nad Dunajsko cesto, zato potekajo pogovori, ali si upamo progo zapreti v celoti za štiri dni oziroma en teden ali ne in če da, kdaj," je pojasnil župan.

V sklopu drugih naložb, povezanih s temeljito prenovo območja osrednje železniške in avtobusne postaje, župan Mestne občine Ljubljana (MOL) Zoran Janković pričakuje, da bodo ponudbe za prenovo Linharte ceste med križiščem z Dunajsko cesto in krožiščem Žale dobili konec tega meseca in nato izbrali izvajalca. "Tako da bi širiti začeli v avgustu," je napovedal na novinarski konferenci. Omenil je še, da je v sklopu prenove Šmartinske ceste potreben dogovor s Petrolom o umiku bencinske črpalke na stiku s Savsko cesto, saj bo tam nastalo krožišče.

Sorodna novica Zelena luč za poslovno stavbo Vilharia slovaškega podjetja Corwin

Po Jankovićevih besedah naj bi investitor Mendota Invest v lasti madžarske bančne skupine OTP, ki bo financiral komercialni del ureditve območja osrednje železniške postaje, gradbeno dovoljenje za dve stolpnici pridobil še letos in začel gradnjo objekta na Vilharjevi cesti, kjer že poteka pilotiranje terena.

V sklopu investicijskega urejanja območja bodo do marca 2025 izselili vse stanovalce na levi strani Masarykove ceste pred podvozom pri Orto baru. Ti se bodo preselili v stanovanjsko sosesko, ki nastaja ob Šmartinski cesti. Stanovanja je občina kupila od investitorja Kostaka. Ob Masarykovi cesti pa občina v prihodnosti predvideva gradnjo stanovanj za občinski stanovanjski sklad.

Sorodna novica Ministrica Švarc Pipan: Projekt gradnje nove sodne stavbe ni ustavljen, le začasno zamaknjen

Občina ob tem čaka še na odgovor, kaj bo naredila država z nesojeno lokacijo za sodno palačo ob Masarykovi cesti, ali bo "torej ta projekt nadaljevala ali ga prodala Slovenskim železnicam".

Gradnja bazena Ilirija

Tudi gradnja bazena Ilirija poteka po terminskem načrtu. Delavci trenutno gradijo stene ogrevalnega bazena, predvidoma konec meseca pa bodo betonirali ploščo za osrednji olimpijski bazen. "Teče dobro in konec tega meseca bodo že postavljali železne nosilce za streho," je dejal Janković. Ob tem je napovedal, da bodo v petek v mestni hiši potekala pogajanja z interesenti za gradnjo novega športno-rekreativnega kompleksa v Vevčah. Občina namreč maja zaradi previsokih ponudb javnega naročila ni oddala.

V Ljubljani imajo sicer trenutno samo na cestah približno 70 gradbišč. Tako med drugim skupaj z Darsom prenavljajo nadvoz Dunajske ceste nad severno obvoznico, izvoz iz BTC-ja na avtocesto in izvoz z obvoznice na Tržaško cesto, poleg tega pa še Hruševsko cesto. Letos načrtujejo tudi prenovo najbolj načetega dela Zaloške ceste. "Bo še kar gneča," je dodal na koncu.

Problematika kostanja pri Drami

Sorodna novica Po 15. juliju začetek pol leta trajajočih arheoloških izkopavanj. Državni sekretar: Dreves bo več.

Na novinarsko vprašanje o odstranitvi divjega kostanja pri Drami, zaradi katerega se v javnosti zadnje čase sprožajo vprašanja o smiselnosti njegovega podrtja, je Janković dejal, da ga je treba podreti in nasaditi nova drevesa, saj meni, da je treba spoštovati projekt studia Bevk Perović arhitekti. "Da nekdo reče, naj se gradi okrog kostanja, pove, da nima odnosa niti do kulture niti do razvoja drevesa," je še povedal.

Janković je poudaril, da se na občini proti vročini borijo z dodatnimi drevesi. "Praktično ni več ceste, ki ne bi dobila novih dreves," je dejal. V Ljubljani je sicer 75 odstotkov površin zelenih, vsak prebivalec pa ima 546 kvadratnih metrov zelenih površin, je dodal. V mestu je na voljo tudi 57 brezplačnih pitnikov.

Nova plaža ob Savi

V teh dneh so uredili tudi novo naravno plažo ob Savi, v bližini kopališča Laguna. Uredili so dostope za reševalce in gasilce in pomol za dostop do vode. Na plažo so nasuli pesek, namestili klopi in postavili nekaj večnamenskih igral. Naravni plaži sta tudi ob Savi na Ježici in ob Ljubljanici ob družinskem parku Muste, so zapisali v sporočilu za javnost.

Na občini svetujejo še, da se lahko občani pred vročino umaknejo tudi v mestne gozdove, parke in na druge zelene površine. Vabijo na sprehod na Rožnik, Šišenski hrib, v Mostec, Zajčjo dobravo, na Golovec in Šmarno goro.

Po Ljubljani je razporejenih tudi več otroških igrišč, na katerih drevesa nudijo senco za bolj prijetno igranje na kakovostnih igralih. Najbolj priljubljeno igrišče je v parku Kodeljevo. Večje igrišče, kjer je dovolj sence, je tudi igrišče v parku Slovenske reformacije.

Osvežitev nudita tudi območje z lastnim vremenom na Prešernovem trgu, kjer nenehno dežuje, in pršilnik na prenovljeni Čufarjevi ulici.