Foto: Matija Sušnik/DZ
Foto: Matija Sušnik/DZ

Voda ni le nujna za življenje in zdravje ljudi, ampak predstavlja strateški vir 21. stoletja, je na seji DZ-ja v imenu predlagatelja poudarila Anja Bah Žibert (SDS).

Z gradnjo kanalizacije nad vodonosnikom se po njenih besedah ogroža življenje več kot 300.000 prebivalcev in ostalega ekosistema. "Gre za odsek med Brodom in Ježico, torej v bližini vodarn Šentvid in Kleče, ki oskrbujeta Ljubljano in okolico z 90 odstotki pitne vode," je poudarila poslanka SDS-a, ki je bila kritična tako do ljubljanskega župana Zorana Jankovića kot tudi ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana, ki je po njenem mnenju z izjavo, da projekt prinaša več koristi kot tveganj, tudi sam priznal nevarnost projekta.

Poslanci pozdravili ustanovitev komisije

Gledamo politiko izvršenih dejstev, je dejal Aleksander Reberšek (NSi). Tudi sam je opozoril na ogrožanje pitne vode, hkrati pa predsedniku vlade, predsednici republike, predsednici DZ-ja, varuhu človekovih pravic, ministrom in koaliciji očital neukrepanje.

"Zakaj? Zato, ker vsi držite 'štango gazdi'. Točno se ve, kdo je 'gazda' v naši državi. Policija ne ukrepa, še več, varuje črno gradnjo, inšpekcija ne ukrepa ... Inšpekcija je močna proti šibkim in šibka proti močnim," je dejal poslanec NSi-ja.

Milan Jakopovič (Levica) se je strinjal, da gre za politiko izvršnih dejstev, tako kot se po njegovih besedah gradi tudi vsak večji infrastrukturni projekt v Sloveniji. "Predlagane rešitve se proučijo slabo, prav tako alternativne rešitve, če se te sploh proučijo. O primernosti rešitev pa se sprašujemo takrat, ko je gradnja že v teku," je dodal.

Bilo je veliko priložnosti za razjasnitev nejasnosti okoli projekta, a so bile po Jakopovičevih besedah vse zamujene. V Levici si želijo, da da bi komisija dobro opravila svoje delo "in da bo to šola za naprej".

"Če bo komisija ugotovila nepravilnosti, kar bi med drugim zagotovilo boljšo zakonodajo v prihodnje, v SD-ju nimamo težav z njo," je dejal Predrag Baković in poudaril, da sta nalogi politike priprava in sprejemanje zakonodaje, ki bo zaščitila področje pitne vode ter sprejemanje nedvoumne zakonodaje, ki je ne bo mogoče izigravati.

"Vsekakor ni naša naloga, da odločamo o pravilnosti in nepravilnosti izdanih dovoljenj. Naša naloga tudi ni, da presojamo o tem, ali so mnenja strokovnjakov ter poznavalcev področij pravilna ali ne," je bil jasen.

V poslanski skupini Svoboda so po besedah Franca Propsa prepričani, da vlada in pristojna ministrstva v zvezi z gradnjo kanala C0 izvajajo vse ustrezne ukrepe v skladu z zakonodajo. "V doslej zaključenih postopkih ni bilo ugotovljenih nezakonitosti, nekateri postopki so še v teku in med delovanjem preiskovalne komisije bomo v poslanski skupini aktivno spremljali rezultate še nedokončanih postopkov," je dejal in dodal, da bodo skrbno preverjali dejstva, o katerih bodo obveščali javnost.

"Zdi se nam namreč, da določene politične sile projekt uporabljajo za politikantske namene, brez dejanske skrbi za prebivalce ljubljanske kotline, brez skrbi za okolje in čisto pitno vodo, o kateri tako radi govorijo, a jo je moralo ravno pred njihovo vlado zaščititi ljudstvo na referendumu," je dodal.

Danijel Krivec (SDS) ustanovitev komisije "absolutno" podpira, saj "da je na mizi veliko nasprotujočih si izjav, trditev, dejstev, ki jih izražajo eminentni predstavniki vlade". "Težko si naredimo čisto sliko, zato da se stvari, ki so v megli, razčistijo, je prav, da se s tem pozabava preiskovalna komisija," je dejal.

"Psi lajajo, karavana gre dalje," pa je komentiral Jožef Jelen (SDS) in dejal, da način gradnje kaže na situacijo v družbi, ko si nekateri posamezniki v družbi vzamejo večjo moč, kot jim pripada in ker jim to nekdo dovoli.

Sorodna novica Vlada: Gradnjo kanala C0 v Ljubljani lahko ustavi samo investitor

Natašo Avšič Bogovič (Svoboda) pa veseli to, da se bo tema preselila na preiskovalno komisijo in se bo prenehalo politikantstvo v razpravah na sejah DZ-ja. Verjame, da bo komisija preiskala, ali projekt predstavlja primer izigravanja pravne države oz. ali je res prišlo do kaznivih dejanj zlorabe nosilcev javnih funkcij in drugih nepravilnosti.

Poslanci Gibanja Svoboda se bodo po njenih besedah še posebej resno zavzeli za morebitno spremembo zakonodaje, ki je vezana na izdajo gradbenih dovoljenj, urejanje prostora in na varstvo okolja, na potek takšnih projektov, ki se izvajajo na pomembnih okoljevarstvenih območjih.

Janković: Kanal C0 bo končan do septembra

Ustanovitev komisije je na novinarski konferenci komentiral tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je dejal, da je to pravica poslancev. Dodal je, da se bo preiskave udeležil, če ga bodo povabili. Ponovil je, da ima občina za gradnjo kanala vsa pravnomočna gradbena dovoljenja. "Do septembra, ko poslanci začnejo ponovno delati, bo kanal C0 končan v celoti," je še dejal.

K začasni ustavitvi del je sicer pred časom pozvala tudi predsednica Nataša Pirc Musar. Z vlade so pred mesecem dni sporočili, da ni podlage za zadržanje izvajanja projekta. Gradnjo bi, kot so tedaj zapisali, lahko ustavil le investitor. Dodali so še, da inšpekcija ni ugotovila nepravilnosti v postopkih, ki so že zaključeni. Nekateri postopki pa so še v fazi ugotavljanja dejanskega stanja.

Preiskovalka o gradnji kanala C0