V središču Ljubljane so po letu dni za ves promet znova odprli Gosposvetsko cesto in Dalmatinovo ulico. Foto: BoBo
V središču Ljubljane so po letu dni za ves promet znova odprli Gosposvetsko cesto in Dalmatinovo ulico. Foto: BoBo
V prestolnici za promet odpirajo več prenovljenih cest

meščanom zahvalil za potrpljenje.

Minilo je leto dni od začetka del na Gosposvetski cesti. Izvajalec se je zavezal, da bodo vsa dela končana v največ 500 dneh, saj so na tem območju pričakovali arheološke najdbe. Niso pa pričakovali, da je nekdo nanje naletel že pred več kot pol stoletja in jih skoraj uničil, kar je arheološka dela podaljšalo. Da bi ujeli predvidene roke, so Gosposvetsko za ves promet zaprli.

Zapora pa se je končala z večerno proslavo pri gostilni Figovec, ko so ob glasbeni spremljavi odprli prenovljeno Gosposvetsko, skupaj z Dalmatinovo. A Gosposvetska cesta zdaj ni samo cesta, po novem je bolj podobna trgu. Tako pravi arhitekt prenove Rok Žnidaršič: "Ne glede na to, da je formalno še vedno cesta, bo ta trg umirjal promet. Na neki način bo kazal, kdaj se vstopa z avtomobilom, z avtobusom, s kolesom, peš v ožje mestno središče. To nakazujejo drevoredi, predvsem pa sprememba tlaka, ki nekako umiri."

"Ceste se veselim čez deset let, ko bodo drevesa dala svojo senco," pravi župan Zoran Janković, ki je prenovljeno cesto označil za svoj ponos. S prenovljeno Gosposvetsko cesto je prestolnica po županovih besedah dobila novo ulico, ki ima predvsem veliko površino za pešce in kolesarje. "To je velika prednost za vse lastnike oziroma najemnike lokalov in stanovalce," je poudaril.

Dalmatinova ulica ob 11. uri. Foto: MMC RTV SLO.

V prestolnici za promet odpirajo več prenovljenih cest