Po navedbah župana Jankovića so se za predlagane spremembe odločili zato,
Po navedbah župana Jankovića so se za predlagane spremembe odločili zato, "da Tivoli živi". Foto: BoBo

O spremembi odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib bo ljubljanski mestni svet odločal na julijski seji. Trenutno sicer v odloku med drugim piše, da v krajinskem parku ni dovoljeno organizirati javnih prireditev, ki bi lahko ogrozile ugodno stanje živalskih vrst in njihovih habitatov ter varstvo naravnih vrednot brez predhodnega soglasja zavoda za varstvo narave.

Na območju parka Tivoli gre za območje sankališča v bližini bazena, območje okoli Jakopičevega drevoreda in nedavno urejen prireditveni prostor pri gradu Tivoli, na Rožniku pa za prireditveni prostor, kjer vsako leto potekajo prireditve ob 1. maju, je na novinarski konferenci pojasnil ljubljanski župan Zoran Janković.

"Zavod za varstvo narave je v dveh primerih na dveh lokacijah ravnal zame popolnoma nerazumljivo," je dejal Janković. Ponovil je, da so na Rožniku potekale prireditve pred 1. majem in ob njem, teden dni pozneje pa študenti niso dobili soglasja za "študentsko zabavo" na isti lokaciji. Prav tako je v Tivoliju, na območju sankališča, potekal vsakoletni tek za ženske, tam poteka tudi Festival športa, medtem pa glasbenik Magnifico za koncert v parku ni dobil soglasja.

Sorodna novica Janković ne razume, zakaj so nekatere prireditve v Tivoliju dovoljene, druge ne

Spomnil je tudi na mnenje direktorja botaničnega vrta Jožeta Bavcona, ki je glede pogojev "napisal popolnoma drugačno mnenje". Po Jankovićevih besedah so tudi v podjetju Voka Snaga, ki skrbi za krajinski park, v mnenju zapisali, da prireditve priporočajo.

Župan Janković je dejal, da ga je k spremembi odloka spodbudila tudi vsakoletna prireditev tabornikov v Tivoliju, s katero mlade nagovarjajo, naj se vključijo v njihovo organizacijo. "Ne želim, da spet nekdo arbitrarno odloča o tem," je povedal. "Zato smo te lokacije izločili in rekli, da jih lahko uporabljamo tudi zato, da Tivoli živi. Tivoli mora živeti," je prepričan.

Meni, da s tem krajinski park še bolj ščitijo, saj bo jasno, kaj je dovoljeno in kaj ne. "Tudi nam je lažje, da na pobude, vprašanja, predloge odgovorimo: samo to je dovoljeno," je opisal. Gradivo bodo mestnim svetnikom posredovali v petek, takrat bosta predlog spremembe odloka in obrazložitev tudi javno objavljena.